Vaš Doktor

PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI

E-mail Ispis PDF

Parazit je organizam, kao što je jednostanična životinja (protozoon) ili crv, koji preživljava živeći unutar drugog, obično mnogo većeg organizma (domaćina).

 

Parazitske infekcije su česte u seoskim dijelovima Afrike, Azije i Južne Amerike, ali su rijetke u razvijenim zemljama. Međutim, ljudi iz razvijenih zemalja koji posjećuju zemlje u razvoju mogu se zaraziti parazitima ne znajući pa se vraćaju kući sa zarazom koju se ne može lako prepoznati jer je tako rijetka.

 

Crvi najčešće ulaze u tijelo kroz usta, premda neki ulaze preko kože. Oni koji zaraze crijeva mogu tamo ostati ili mogu izrovati rupu kroz crijevni zid i zaraziti druge organe. Crvi koji prodiru kroz kožu često buše tabane stopala ili ulaze kroz kožu iz zaražene vode za vrijeme plivanja.

 

Ako doktor posumnja na parazitsku infekciju, mogu se uzeti uzorci krvi, stolice ili mokraće i poslati na laboratorijsku analizu. Doktor može također izvući uzorak tekućine iz organa ili tkiva koji bi mogli biti inficirani. Obično je potrebno ponavljati pretrage kako bi u uzorcima našli parazite.

 

Paraziti se često u domaćinu, kojeg inficiraju, razmnožavaju pa se u njemu katkada nađu njihova jajašca. Ako se paraziti razmnožavaju u probavnom sistemu, jajašca se mogu naći u stolici. Za postavljanje dijagnoze parazitske infekcije doktor će obično sakupiti tri uzorka stolice u 1-2-dnevnim razmacima. Katkada se uzorci stolice dobiju sigmoidoskopom (savitljiva cijev koja se koristi za promatranje donjeg dijela debelog crijeva).

 

Osoba koja daje uzorak stolice ne bi smjela uzimati antibiotike, laksative ili antacide, jer ti lijekovi mogu smanjiti broj parazita i otežati njihovo otkrivanje prilikom izvođenja laboratorijskih testova.

 

Druga mogućnost za postavljanje dijagnoze katkada predstavlja uzimanje tekućine iz dvanaesterca (gornjeg dijela tankog crijeva) ili dobivanje uzorka crijevnog sadržaja upotrebom najlonskog konca koji prolazi kroz usta.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613700
Trenutno aktivnih Gostiju: 40 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI