Vaš Doktor

PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Amebiasis (Amebijaza)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Amebijaza je zarazna bolest debeloga crijeva koju uzrokuje jednostanični parazit, Entamoeba histolytica.

 

Entamoeba histolytic tokom životnog ciklusa postoji u dva oblika: aktivni parazit (trofozoit) i neaktivni parazit (cista). Trofozoiti žive u crijevnim sadržajima i hrane se bakterijama ili na zidu crijeva. Kada započne infekcija, trofozoiti mogu uzrokovati proljev koji ih izbacuje iz tijela. Izvan tijela krhki trofozoiti propadaju. Kada osoba nema proljev, trofozoiti obično prije nego što napuste crijevo postaju ciste. Ciste su vrlo čvrste i mogu se širiti bilo neposredno sa osobe na osobu ili posredno preko hrane ili vode.

 

U SAD češći je neposredan prenos i to dodirom zaražene stolice. Amebijaza se češće širi među ljudima koji borave u ustanovama sa slabom higijenom, te spolnim dodirom, naročito među muškim homoseksualcima, prije nego slučajnim dodirom (kontaktom). Posredni prenos cista češći je u područjima slabe higijene, kao što su radni logori imigranata. Voće i povrće može biti zagađeno kada raste u zemlji gnojenoj ljudskim izmetom, kada se pere onečišćenom vodom ili kada ga priređuje zaražena osoba.

 

Simptomi

Većina zaraženih ljudi, naročito onih koji žive u umjerenim klimama, nema simptoma. Katkada su simptomi tako nejasni da ih se jedva da primijeti. Simptomi mogu biti: isprekidani (intermitentni) proljev i zatvor stolice, flatulencija (napuhanost) i grčevita bol u stomaku.

Pri dodiru trbuh može biti bolno osjetljiv, a u stolici se može vidjeti krv i sluz. Bolesnik može imati blago povišenu temperaturu. Između napada, simptomi se smanjuju pa se još javljaju samo grčevi koji se ponavljaju te rahla i vrlo mekana stolica. Čest je gubitak težine (jako mršavljenje) i anemija.

 

Prodor trofozoita kroz crijevni zid može uzrokovati veliku nabreklinu (amebom). Amebom može začepiti crijevo pa se može pogrešno smatrati kako se radi o raku. Ponekad trofozoiti probiju crijevni zid. Prodor crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu uzrokuje tešku trbušnu bol i infekciju trbuha (peritonitis) što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

 

Navala trofozoita u slijepo crijevo (apendiks, crvuljak) i okolno crijevo može uzrokovati blagi oblik apendicitisa (upale slijepog crijeva). Prilikom hirurškog zahvata zbog apendicitisa trofozoiti se mogu proširiti po stomaku. Zbog toga operaciju treba odgoditi za 48-72 sata dok se ne daju lijekovi koji uništavaju trofozoite.

 

U jetri se može stvoriti apsces ispunjen trofozoitima. Simptomi uključuju bol ili nelagodnost u području oko jetre i groznicu koja se ponavlja, znojenje, tresavice, mučninu, povraćanje, slabost, gubitak težine i ponekad blagu žuticu.

 

Katkada se trofozoiti prošire krvnom strujom uzrokujući infekciju pluća, mozga i drugih organa. I koža se može zaraziti, naročito oko butina i spolnih organa, a isto se tako mogu zaraziti i hirurške rane ili ozljede.

 

Dijagnoza

Amebijaza se dijagnosticira laboratorijskim ispitivanjem uzoraka stolice koji se uzmu od inficirane osobe, za postavljanje dijagnoze može biti potrebno tri do šest uzoraka stolice. Proktoskopom (savitljiva cijev za promatranje) se može promatrati unutrašnjost rektuma i dobiti uzorak tkiva bilo kojeg vrijeđa. Ljudi sa apscesom jetre gotovo uvijek imaju u krvi visok nivo antitijela na parazite. Međutim, kako ta antitijela mogu ostati u krvnoj struji mjesecima ili godinama, visok nivo antitijela ne ukazuje u svakom slučaju na postojeći apsces. Zbog toga ako doktor misli da se stvorio apsces jetre, može propisati lijek koji ubija amebe (amebicid). Ako je lijek djelotvoran, pretpostavlja se da je amebijaza ispravna dijagnoza.

 

Liječenje

Parazite u crijevu ubija nekoliko amebicidnih lijekova koji se uzimaju u obliku tablete, kao što su iodokinol, paromomicin i diloksanid. Metronidazol ili dehidroemetin se uzimaju za teži oblik bolesti i za bolest izvan crijeva. Uzorci stolica ponovno se ispituju 1, 3 i 6 mjeseci nakon liječenja da bi se potvrdilo izlječenje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24614315
Trenutno aktivnih Gostiju: 52 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Amebiasis (Amebijaza)