Vaš Doktor

PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Tricuriasis (Trihurijaza)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje i prevencija

 

Uvod

Trihurijaza je zarazna bolest koju uzrokuje crijevni okrugli crv Trichuris trichiura.

 

Taj se parazit javlja uglavnom u suptropskim i tropskim područjima u kojima slabe higijensko-zdravstvene mjere i topla, vlažna klima osiguravaju uslove potrebne za inkubaciju jajašaca u tlu.

 

Zaraza nastaje kada osoba proguta hranu koja sadrži jajašca koja su bila inkubirana u tlu tokom 2-3 sedmice. Larve se izlegu u tankom crijevu, sele se u debelo crijevo i zavuku glave u crijevnu sluznicu. Svaka larva naraste na oko 11 cm. Zrele ženke proizvedu oko 5.000 jajašaca na dan koja se izlučuju stolicom.

 

Simptomi i dijagnoza

Samo jaka zaraza izaziva simptome boli u stomaku i proljev. Vrlo jaka zaraza može uzrokovati krvarenje iz crijeva, anemiju, gubitak težine i upalu slijepog crijeva (apendicitis). Ponekad može rektum ispasti kroz anus (prolaps rektuma), naročito u djeteta ili žene u trudovima.

U uzorcima stolice koji se ispituju pod mikroskopom obično se vide jajašca bačvastog oblika.

 

Prevencija i liječenje

Sprječavanje ovisi o upotrebi sanitarnih WC-a, održavanju dobre lične higijene i izbjegavanju nečistog povrća. Za blagu zarazu nije potrebno liječenje. Kada je potrebno liječenje, prednost se daje mebendazolu, ali ga ne smiju koristiti trudnice zbog moguće štetnih učinaka na plod.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24614204
Trenutno aktivnih Gostiju: 47 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Tricuriasis (Trihurijaza)