Vaš Doktor

PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Ascariosis (Askarijaza)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje i prevencija

 

Uvod

Askarijaza je zarazna bolest koju uzrokuje crijevni okrugli crv Ascaris lumbricoides.

 

Zaraza nastaje po cijelom svijetu, ali je češća u toplim područjima sa slabim higijensko-zdravstvenim mjerama, gdje se zaraza brzo širi zbog obavljanja nužde na svakom mjestu.

 

Životni ciklus parazita Ascaris sličan je parazitu koji uzrokuje trihurijazu, osim što se larve sele i kroz pluća. Jednom kada se larva izlegne, seli se kroz zid tankog crijeva i prenosi limfnim žilama i krvnom strujom u pluća. Tamo prelazi u zračne mjehuriće (alveole), uspinje se uz disajni sistem i bude progutana. Larva sazrijeva u tankom crijevu u kojem ostaje kao odrasli crv. Odrasli crvi mogu biti dugi od 15-50 cm, a promjera od 0,25-0,5 cm. Simptome može uzrokovati seljenje larve kroz pluća i prisutnost odraslog crva u crijevu.

 

Simptomi i dijagnoza

Seljenje larvi kroz pluća može uzrokovati groznicu, kašalj i hripanje (piskanje) pri disanju. Jaka crijevna zaraza može uzrokovati grčeve u stomaku i ponekad začepljenje crijeva. Jaka koncentracija crva može uzrokovati slabo upijanje hranjivih tvari. Odrasli crvi katkada začepe slijepo crijevo, žučni sistem ili gušteračin vod (ductus pancreaticus).

 

Zaraza odraslim crvom obično se dijagnosticira prepoznavanjem jajašaca u uzorku stolice. Ponekad laboratorijske pretrage ukazuju na odrasle crve u stolici ili povraćenom sadržaju ili na larve u iskašljaju (sputumu). U krvi se može povećati broj eozinofila, vrste bijelih krvnih stanica. Znaci seljenja (migracije) mogu se vidjeti na Rtg-u grudnog koša.

 

Prevencija i liječenje

Sprječavanje zahtijeva uvođenje i upotrebu odgovarajućih higijenskih mjera i izbjegavanje nečistog povrća. Liječi se uzimanjem pirantelova pamoata ili mebendazola. Međutim, mebendazol ne smije uzeti trudnica zbog njegovih moguće štetnih učinaka na plod.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24614245
Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Ascariosis (Askarijaza)