Vaš Doktor

PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Ankylostomiasis (Ankilostomijaza)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Ankilostomijazu uzrokuje crijevni okrugli crv, bilo Ancylostoma duodenale, bilo Necator americanus.

 

Ankilostomom je zaraženo oko četvrtine svjetske populacije. Zaraza, je najčešća u toplim, vlažnim mjestima sa slabim higijensko-zdravstvenim mjerama. Ancylostoma duodenale nađena je u području Mediterana, Indiji, Kini i Japanu, Necator americanus je nađen u tropskim područjima Afrike, Azije i obje Amerike. Te se ankilostome sada rijetko prenose u južne dijelove Sjedinjenih Država.

 

U životnom ciklusu i jednog i drugog crva, jajašca se otpuštaju u stolicu i izlegu u tlu nakon inkubacije od 1-2 dana. Za nekoliko dana izlaze larve i žive u tlu. Osoba se može zaraziti hodanjem bosih nogu područjem zagađenim ljudskim izmetom, jer larve mogu prodrijeti kroz kožu. Larve dođu u pluća preko limfnih žila i krvnom strujom. Tada se uspinju uz disajni sistem i budu progutane. Oko jednu sedmicu nakon što su probile kožu dođu do crijeva. Larve se ustima pričvrste na sluznicu gornjeg dijela tankog crijeva i sišu krv.

 

Simptomi i dijagnoza

Na mjestu na kojem su larve prodrle u kožu može se razviti svrabljiv, plitki, podignut osip ("ground itch"). Seljenje larvi kroz pluća može uzrokovati groznicu, kašalj i hripanje (piskanje). Odrasli crvi često uzrokuju bol u gornjem dijelu trbuha. Zbog crijevnog krvarenja može doći do anemije uslijed manjka željeza i niskog nivoa bjelančevina u krvi. U djece može zbog produljenog, teškog gubitka krvi doći do usporenog rasta, zatajenja srca i difuznog oteknuća tkiva.

 

Ako zaraza izazove simptome, jajašca se obično vide u uzorku stolice. Ako se stolica ne pregleda tokom nekoliko sati iz jajašca se mogu izleći larve.

 

Liječenje

Doktor mora najprije popraviti anemiju preparatima bogatim željezom u obliku tableta, ali mogu biti potrebne i injekcije željeza. U teškim slučajevima može biti potrebna transfuzija krvi. Kada se stanje osobe ustali, uzima se neki lijek u obliku tablete, kao što je pirantel pamoat ili mebendazol i to 1-3 dana da ubije crve. Te lijekove ne smiju uzimati trudnice.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618880
Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Ankylostomiasis (Ankilostomijaza)