Vaš Doktor

PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Zaraza svinjskom trakavicom (Taenia solium)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje i prevencija

 

Uvod

To je crijevna zarazna bolest koju uzrokuje odrasla trakavica Taenia solium. Zaraza crvom u stadiju larve uzrokuje cisticerkozu.

Zaraze svinjskom trakavicom je česta u Aziji, bivšem SSSR-u, Istočnoj Evropi i Latinskoj Americi.

 

Dužina odrasle trakavice iznosi 2,4-3 metra. Sastoji se od glave koja je naoružana sa nekoliko malih kvačica i tijela sastavljenog od 1.000 odjeljaka sa jajašcima (proglotidama). Njen životni ciklus liči ciklusu goveđe trakavice, osim što svinja, za razliku od stoke, služe kao prolazni-prelazni domaćin. I ljudi mogu biti prelazni domaćini – jajašca dolaze u želudac na dva načina: ili ih osoba proguta ih se proglotide vrate natrag iz crijeva u želudac (regurgitacija). U želucu se oslobode embriji. Tada prodru kroz crijevni zid i putuju u mišiće, unutarnje organe, mozak i potkožno tkivo gdje tvore ciste. Žive ciste uzrokuju samo blagu tkivnu reakciju, dok mrtve ciste izazivaju snažnu reakciju.

 

Simptomi i dijagnoza

Zaraza sa odraslim crvima obično ne uzrokuje nikakve simptome. Teška infekcija sa cistama može uzrokovati mišićnu bol, slabost i groznicu. Ako zaraza stigne do mozga i moždanih ovojnica može doći do njihove upale (encefalitis i meningitis). Isto se tako mogu pojaviti epileptični napadaji (konvulzije).

 

Kod zaraza odraslim crvom jajašca se mogu vidjeti oko anusa i u stolici. U stolici se mora naći proglotida ili glava crva i ispitati pod mikroskopom da bi se razlikovala (razlučila) svinjska trakavica od drugih trakavica. Žive ciste u takvim tkivima kao što je mozak najbolje se prikazuju CT-om ili MRI. Katkada se ciste mogu naći mikroskopskim pregledom uzorka tkiva uzetog iz kožnog čvorića. Postoje i pretrage krvi na parazitska antitijela.

 

Liječenje i prevencija

Zaraza se sprječava pomnim kuhanjem svinjetine. Zaraza se liječi oralnim (na usta) prip-ravcima niklozamida ili prazikvantela.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24614395
Trenutno aktivnih Gostiju: 58 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti PARAZITIMA UZROKOVANE ZARAZNE BOLESTI - Zaraza svinjskom trakavicom (Taenia solium)