Vaš Doktor

GLJIVICE KAO UZROK ZARAZNIH BOLESTI - Blastomycosis

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Blastomikoza (sjeverno-američka blastomikoza, Gilchristova bolest) je zarazna bolest koju uzrokuje gljivica Blastomyces dermatitidis.

 

Blastomikoza je u prvom redu plućna infekcija, ali se ponekad širi krvnom strujom. Spore Blastomyces vjerojatno ulaze u tijelo preko disajnog sistema, udisanjem. Ne zna se odakle spore iz okoliša potječu, ali su sa jednom epidemijom bila povezana boravišta dabrova. Većina se infekcija razvija u SAD, pretežno na jugoistoku i u dolini rijeke Mississippi. Zaraze su se širile i u međusobno udaljenim i razbacanim područjima Afrike. Najčešće se zaraze muškarci u dobi između 20-40 godina. U ljudi sa AIDS-om bolest je rijetka.

 

Simptomi i dijagnoza

Blastomikoza pluća počinje postepeno groznicom, tresavicom i izuzetno jakim znojenjem. Mogu se razviti kašalj pri kojem se može, ah ne mora iskašljavati, bol u prsnom košu i poteškoća pri disanju. Premda se infekcija pluća obično polako pogoršava, katkada se poboljša bez liječenja.

 

Razasuti (difuzni) oblik blastomikoze može zahvatiti mnoga područja tijela. Infekcija kože počinje malim uzdignutim izbočinama (papulama) koje mogu sadržavati gnoj (papulopustule). Papule i papulopustule traju kratko vrijeme i polako se šire. Tada se razviju uzdignute bradavičaste mrlje, okružene sitnim, bezbolnim apscesima, neke su veličine glavice pribadače. U kostima se mogu razviti bolna nateknuća. U muškaraca može nastati bolno nateknuće epididimisa (nadsjemenika, tkiva poput vrpce pričvršćenog uz testise) ili nelagodnosti zbog infekcije prostate (prostatitisa).

 

Doktor može postaviti dijagnozu pretraživanjem uzorka iskašljaja (sputuma) ili zaraženog tkiva, kao što je koža, pod mikroskopom. Ako se vide gljivice, uzorak se može kultivirati i analizirati u laboratoriju radi potvrde dijagnoze.

 

Liječenje

Blastomikoza se može liječiti intravenski amfotericinom B ili itrakonazolom oralno (na usta). Za sedam dana osoba se počinje osjećati bolje i gljivica naglo nestane. Ako se osoba ne liječi, infekcija se polako pogoršava i ishod može biti smrtan.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619013
Trenutno aktivnih Gostiju: 225 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti GLJIVICE KAO UZROK ZARAZNIH BOLESTI - Blastomycosis