Vaš Doktor

VENERIČNE (SPOLNE) BOLESTI - Ulcus molle (Meki šankr)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Meki šankr (Ulcus molle)  je spolno prenosiva bolest, specifično lokalno venerično obolenje izazvano Ducreyovim bacilom (Haemophilus ducreyi), koja uzrokuju bolne, uporne genitalne rane sa nepravilnim grizlicama, gnojavog dna i često sa bolnim, gnojnim regionalnim limfnim žlijezdama.

 

Nekad rijedak u Sjevernoj Americi, broj slučajeva mekog šankra (fr. chancre) se u novije vrijeme povećao. Osoba koja ima meki šankr, ako je izložena virusu, vjerojatno će postati zaražena virusom humanog imunodeficita (HIV).

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi počinju 3-7 dana nakon infekcije. Oko spolnih organa i anusa mali bolni mjehuri brzo puknu i stvaraju plitke čireve. Te se rane mogu povećati i međusobno spojiti. Limfni čvorovi u preponama mogu postati osjetljivi, povećani i međusobno spojeni, stvarajući apsces (nakupina gnoja). Koža iznad apscesa postaje crvena i sjajna, može puknuti pa se gnoj iscijedi na kožu.

 

Dijagnoza mekog šankra postavlja se na osnovu njegovog izgleda i na temelju rezultata pretraga kojima se dokazuju drugi uzroci čireva. Uzimanje uzorka gnoja iz čira i rast bakterija u laboratoriju, što je tehnički teško, može doktoru pomoći u postavljanju dijagnoze.

 

Liječenje

Antibiotik, ceftriakson ili eritromicin, injicira se svakih 6 sati tokom barem 7 dana. Gnoj se može iz otečenog limfnog čvora ukloniti špricom.

Osobu sa mekim šankrom doktor nadzire barem 3 mjeseca da bi se utvrdilo izlječenje infekcije. Ako je moguće, prate se svi seksualni partneri tako da se, ako je potrebno mogu naći i liječiti.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24612468
Trenutno aktivnih Gostiju: 54 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti VENERIČNE (SPOLNE) BOLESTI - Ulcus molle (Meki šankr)