Vaš Doktor

VENERIČNE (SPOLNE) BOLESTI - Granuloma inguinale

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Granuloma ingvinale je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Calymmatobacterium granulomatis koja izaziva hroničnu upalu spolnih organa.

Granuloma ingvinale je rijetka bolest u umjerenim klimama kao što je sjeverni dio SAD, ali je česta u nekim tropskim i suptropskim područjima.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi počinju oko 1-12 sedmica nakon infekcije. Prvi simptom je bezbolni crveni čvorić koji polako raste u okruglu uzdignutu nakupinu. Najčešća mjesta zaraze su penis, skrotumi, prepone i bedra u muškaraca te stidnica (vulva), vagina i okolna područja kože u žena.

 

Kod muškaraca i u žena mogu se zaraziti i anus, stražnjice i lice. Konačno, uzdignute nakupine mogu prekriti spolne organe. Izlječenje je sporo i stvara se ožiljno tkivo. Obično se čvorići inficiraju drugim mikroorganizmima. Ako se granuloma ingvinale ne liječi infekcija se može širiti svuda po tijelu, npr. u kosti, zglobove ili jetru uzrokujući gubitak težine, groznicu i anemiju.

 

Doktor postavlja dijagnozu granuloma ingvinale po karakterističnim svjetlo crvenim nakupinama na spolnim organima. Dijagnozu se može potvrditi mikroskopskim pregledom uzoraka iz rubova nakupina.

 

Liječenje

Može se uzeti bilo koji od navedenih antibiotika uključujući streptomicin, tetraciklin, eritromicin, hloramfenikol i trimetoprim-sulfametoksazol. Doktor bi morao pratiti bolesnika tokom 6 mjeseci nakon provedene terapije kako bi utvrdio da se bolesnik izliječio.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619006
Trenutno aktivnih Gostiju: 502 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti VENERIČNE (SPOLNE) BOLESTI - Granuloma inguinale