Vaš Doktor

VENERIČNE (SPOLNE) BOLESTI - Spolna kandidijaza (Soor)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Spolna kandidijaza je infekcija gljivicama vagine ili penisa koju se često spominje kao soor (mliječica), a uzrokuje je Candida albicans.

Gljivica kandida normalno se nastanjuje na koži ili u crijevima. Iz tih područja može se širiti na spolne organe. Kandida se obično ne prenosi spolnim putem.

 

Kandidijaza je vrlo česti uzrok vaginitisa. Spolna kandidijaza postala je češćom zbog sve veće upotrebe antibiotika, oralnih kontraceptiva i drugih lijekova koji mijenjaju uslove u vagini na način koji pogoduje rastu kandide. Kandidijaza je česta u žena koje su trudne ili imaju menstruacije te u dijabetičara. Rjeđe, infekciju mogu olakšati i ubrzati primjena lijekova, npr. kortikosteroida ili kemoterapije zbog raka i bolesti koje potiskuju (suprimiraju) imunološki sistem kao što je AIDS.

 

Simptomi i dijagnoza

Žene sa spolnom kandidijazom obično dobiju svrbež ili nadražaj vagine i stidnice (vulve) i mogu imati iscjedak iz rodnice. Često je nadražaj težak, ali iscjedak slab. Vulva može biti crvenkasta i natečena. Koža može biti gruba i može pucati. Zid vegine je obično pokrivena bijelom tvari nalik siru, ali može izgledati normalno.

 

Muškarci često nemaju simptome, ali vrh penisa (glans) i pretkoža (prepucijum, kod neobrezanih muškaraca) može biti ranjava i nadražena, naročito nakon spolnog odnosa. Ponekad, muškarci mogu primijetiti lagani iscjedak iz penisa. Vrh penisa i predkoža mogu biti crvenkasti i mogu imati male krastave mjehure ili rane i mogu biti pokriveni bijelom tvari sličnoj siru.

 

Dijagnoza se može odmah postaviti uzimanjem uzoraka iz vagine ili penisa i mikroskopskim ispitivanjem. Uzorci se mogu poslati u laboratorij na kulturu.

 

Liječenje

U žena se kandidijaza može liječiti ispiranjem vagine sapunom i vodom, sušenjem čistim ručnikom te primjenom protivgljivične (antimikotične) kreme koja sadrži klotrimazol, mikonazol, butokonazol ili tiokonazol i terkonazol. Druga je mogućnost da se ketokonazol, flukonazol ili itrakonazol uzmu oralno (na usta).

 

U muškaraca, penis (i prepucijum, predkožu u neobrezanih muškaraca) treba oprati i osušiti prije nego se namaže antimikotičnom kremom koja sadrži, npr. nistatin.

 

Ponekad, žene koje uzimaju oralne kontraceptive moraju ih prestati uzimati na nekoliko mjeseci za vrijeme liječenja vaginalne kandidijaze, jer oni mogu infekciju pogoršati. Ženama koje su izložene neizbježnom riziku od kandidijaze vagine, kao što su one koje imaju oštećeni imunološki sistem ili koje duže vrijeme uzimaju antibiotike, može trebati antimikotični lijek ili druga preventivna terapija.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615071
Trenutno aktivnih Gostiju: 16 
Home Medicina od A do Ž Infektivne i parazitarne bolesti VENERIČNE (SPOLNE) BOLESTI - Spolna kandidijaza (Soor)