Vaš Doktor

REUMATSKI KARDITIS

E-mail Ispis PDF

To je izraz koji označava akutni upalni proces u miokardu, perikardu ili endokardu ili kombinaciju ovih promjena.

Reumatski karditis je najozbiljnija manifestacija akutne reumatske groznice. U prvom napadu akutne reumatske groznice, reumatski karditis se javlja u 50-70% slučajeva. Prije nekoliko decenija reumatski karditis je bio znatno češća pojava u toku akutne reumatske groznice nego danas. Tada se on javljao u veoma ozbiljnom obliku i često je dovodio do letalnog završetka. Međutim, danas, od početka antibiotske ere, reumatski karditis se rijeđe javlja.

Bolja zaštita bolesnika od streptokoknih infekcija, naročito od infekcija tipom 5 i 19 iz grupe A beta-hemolitičkog streptokoka, za koje je dokazano da mogu (izazvati akutni reumatski miokarditis, vjerovatno je jedan od faktora koji je smanjio pojavu akutnog reumatskog miokarditisa

Može da se javi u teškom obliku, već u prvom napadu akutne reumatske groznice i da dovede do letalnog završetka. U drugim slučajevima, početni simptomi su neznatni pa ih bolesnik ni ne zapaža.

Tek poslije godinu ili više dana, prilikom pregleda, da se utvrditi postojanje reumatske valvularne mane.

Između ova dva ekstrema postoje razne varijacije kako u odnosu na početak, tako i u odnosu na ozbiljnost i pojavu drugih manifestacija na srcu i drugim organima.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613885
Trenutno aktivnih Gostiju: 52 
Home Medicina od A do Ž Kardiovaskularne bolesti REUMATSKI KARDITIS