Vaš Doktor

CHOREA MINOR SA KARDITISOM

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prognoza • Radna sposobnost

Uvod

Chorea minor može da ide sa znacima spoliartritisa i karditisa. Javlja se nekoliko nedelja poslije napada akutne reumatske groznice, ili je. njen početni znak (rijeđe).

Simptomi i dijagnoza

Početak je postepen. Nastavnik u školi primjećuje pojavu grimasa i promjenu rukopisa. Govor postaje nejasan i javljaju se besciljni pokreti, koji su izraženiji prilikom napora, zamora, uzbuđenja, a prestaju kada bolesnik zaspi. Mišićna slabost je toliko izražena da bolesnik ne može da hoda.

Znaci karditisa treba da se traže, jer nisu jako izraženi. U fazi najizraženijih kliničkih manifestacija chorea minor, ne nalaze se znaci aktivnog artritisa.

Prognoza

Prognoza bolesnika sa chorea minor i karditisom zavisi od aktivnog reumatskog procesa na srcu. Dužina trajanja liječenja »čiste« chorea minor je oko 3 mjeseca. Dužina trajanja liječenja bolesnika sa chorea minor i karditisom zavisi od anatomskih ii funkcionalnih promjena srca.

Nekoliko godina poslije preležane chorea minor, bolesnici imaju formiranu valvularnu manu. Prognoza ovih bolesnika je tada prognoza bolesnika sa hroničnim valvularnim srčanim manama.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613890
Trenutno aktivnih Gostiju: 53 
Home Medicina od A do Ž Kardiovaskularne bolesti CHOREA MINOR SA KARDITISOM