Vaš Doktor

SICK SINUS SINDROM

E-mail Ispis PDF

 

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod

Sick sinus sindrom (sindrom bolesnog sinusnog čvora) uključuje vrlo raznovrsne nenormalnosti funkcije prirodnog izvorišta srčanog impulsa.

Ovaj se sindrom može očitovati kao trajno spori rad srca (sinusna bradikardija) ili kao potpuna blokada između izvorišta impulsa i atrija (sinusni zastoj ili sinusni arest) u kojem impulsi iz izvorišta ne stižu do atrija, pa se oni ne kontrahiraju. Ako se to dogodi, obično se javlja izvorište iz nižeg dijela atrija ili čak i iz ventrikula.

Važni podtip sindroma bolesnog sinusnog čvora je bradikardija-tahikardija sindrom koji se očituje brzim atrijskim ritmom uključujući fibrilaciju ili undulaciju atrija, koja se izmjenjuje s duljim razdobljima sporog srčanog ritma. Svi su tipovi sindroma bolesnog sinusnog čvora relativno česti u starijoj životnoj dobi.

Simptomi i dijagnoza

Neki tipovi sindroma bolesnog sinusnog čvora ne uzrokuju nikakovih simptoma, ali trajno spora srčana frekvencija obično dovodi do slabosti i umora. Omaglice se mogu javiti ukoliko je srčana frekvencija vrlo spora. Brze frekvencije srca često izazivaju palpitacije.

Spori puls, pogotovo ukoliko je nepravilan ili ukoliko se puls značajno mijenja u stanjima kad bolesnici ne mijenjaju aktivnost, upućuju doktora na sindrom bolesnog sinusnog čvora. Najčešća pomoć pri postavljanju dijagnoze su karakteristične EKG promjene - posebno promjene koje se registriraju pri 24-satnom elektrokardiografskom praćenju (Holter), a praćene su i odgovarajućom simptomatologijom.

Liječenje

Bolesnicima sa izraženim simptomima obično treba ugraditi trajni elektrostimulator srca. Ti elektrostimulatori ubrzavaju spori rad srca, a ne usporavaju ga. Bolesnicima koji povremeno imaju ubrzani rad srca potrebna je također terapija antiaritmičkim lijekovima. Zato najbolju terapiju predstavlja ugradnja umjetnog elektrostimulatora srca zajedno s primjenom lijekova koji usporavaju rad srca kao što su beta-blokatori ili blokatori kalcijevih kanala (npr. verapamil).

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613756
Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Home Medicina od A do Ž Kardiovaskularne bolesti SICK SINUS SINDROM