Vaš Doktor

KOMPRESIJA NA KIČMENU MOŽDINU

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

Uvod
Normalno kičmenu moždinu štiti koštana kičma, ali neki poremećaji mogu pritiskati kičmenu moždinu prekidajući njenu normalnu funkciju. Pritisak može potjecati od slomljenog kralješka ili druge kosti kralješnice, puknuća jednog ili više hrskavičnih diskova koji leže između kralješaka, infekcije (apsces kičmene moždine) ili tumora kičmene moždine ili kičme.

Ozljeda ili krvarenje obično uzrokuje nagli pritisak na kičmenu moždinu, ali to može biti i infekcija ili tumor. Moždinu može pritisnuti i nenormalna krvna žila (arteriovenska deformacija).

Ako je pritisak vrlo jak, nervni signali koji idu uz i niz kičmu mogu biti potpuno zaustavljeni. Blaži pritisak može prekinuti samo neke signale. Kada se pritisak otkrije i liječi prije nego što uništi nerve, funkcija kičmene moždine se obično uspostavi u potpunosti.

Simptomi
Područje kičmene moždine koje je oštećeno određuje koji su mišići i osjeti pogođeni. Ispod područja (razine) povrede vjerojatno će se razviti slabost ili paraliza ili smanjen ili potpuni gubitak osjeta.

Tumor ili infekcija u kičmenoj moždini ili oko nje može polako pritiskati moždinu uzrokujući bol i osjetljivost na mjestu pritiska kao i slabost i promjene u osjetu. Kako se pritisak pogoršava, bol i slabost napreduju do paralize i gubitka osjeta, često tokom nekoliko dana ili sedmica. Međutim, ako je opskrba krvlju kičmene moždine prekinuta, paraliza i gubitak osjeta mogu nastati za nekoliko minuta.

Najsporiji pritisak kičmene moždine obično nastaje zbog nenormalnosti kostiju uzrokovanih degenerativnim artritisom ili tumorima koji rastu vrlo polako, osoba ima blagu bol ili je nema, a promjene u osjetu, npr. svrbež, i slabost napreduju tokom mnogo mjeseci.

Dijagnoza
Budući da su nervi kičmene moždine organizirani na poseban način, doktori mogu procjenjivanjem simptoma osobe i fizikalnim pregledom reći koji je dio kičmene moždine zahvaćen, npr. oštećenje područja kičme u sredini grudi (torakalno područje) može uzrokovati slabljenje i neosjetljivost noge (ali ne ruke) i može oslabiti funkciju mokraćnog mjehura i crijeva. Osoba može na mjestu oštećenja kičmene moždine osjećati nelagodu poput pojasa.

CT ili MRI obično pokazuju gdje je kičmena moždina pritisnuta i mogu ukazivati na uzrok. Može se napraviti i mijelogram: oko kičmene moždine se injicira kontrast i tada napravi Rtg da se odredi gdje se u kičmenoj moždini kontrast čini pritisnutim ili ukliještenim. Ta je pretraga kompliciranija nego CT i MRI i na neki način neugodnija, ali ostaje zlatni standard kad je nakon CT i MRI dijagnoza upitna.

Te pretrage mogu pokazati lom, uništenje ili pomak kralješka, prolabirani disk, koštani rast,

nakupljanje krvi, apsces ili tumor. Katkada su potrebne dodatne pretrage, npr. ako pretrage ukazuju na nenormalni rast, treba izvršiti biopsiju da se utvrdi je li rast kancerogen.

Liječenje
Liječenje pritiska na kičmenu moždinu ovisi o uzroku, kad god je moguće, pritisak se mora odmah smanjiti ili će se kičmena moždina trajno oštetiti. Olakšanje često zahtijeva hirurški postupak, premda se pritisak prouzročen tumorima može olakšati zračenjem (radioterapijom). Često se daju kortikosteridi, npr. deksametazon, da smanji otok (edem) u kičmenoj moždini i oko nje, koje može doprinositi pritisku.

Pritisak na kičmenu moždinu koji uzrokuje infekcija liječi se odmah antibioticima. Doktor, obično neurohirurg, drenira područje infekcije ispunjeno gnojem (apsces), katkada doktor može apsces drenirati izvlačenjem gnoja špricom.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613833
Trenutno aktivnih Gostiju: 30 
Home Medicina od A do Ž Neurologija KOMPRESIJA NA KIČMENU MOŽDINU