Vaš Doktor

ABSCESSUS CEREBRI

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

Uvod
Apsces mozga je nakupina gnoja na jednom mjestu u mozgu. Apscesi mozga nisu česti.

Mogu nastati:

•           širenjem infekcije iz nekog drugog mjesta glave, kao što su zub, nos ili uho,

•           iz rane na glavi koja prodire u mozak, ili

•           zbog infekcije na nekom drugom mjestu koja se prenosi krvlju.

Simptomi
Apsces mozga može uzrokovati mnogo različitih simptoma ovisno o njegovom smještaju. Simptomi uključuju glavobolje, mučninu, povraćanje, pospanost, epi napade, promjene ličnosti i druge znakove loše funkcije mozga. Ti se simptomi mogu razvijati danima ili sedmicima. Osoba može najprije dobiti povišenu temperaturu i zimicu, ali ti simptomi mogu nestati, kako se mozak brani od infekcije.
Dijagnoza
Općenito je najbolja pretraga u slučaju sumnje na apsces mozga CT ili MRI.

Premda CT ili MRI obično ukazuju na apsces, nakupina gnoja može na slici izgledati poput tumora mozga ili moždanog udara. Da bi doktor isključio tumor ili moždani udar i utvrdio koji je organizam uzrokovao apsces, mogu biti potrebne dodatne pretrage. Može biti potrebna biopsija apscesa (uzme se uzorak za pregledavanje ispod mikroskopa i za kulturu).

Liječenje
Apsces mozga može izazvati smrt ukoliko se ne liječi antibioticima. Najčešće se upotrebljavaju penicilin, metronidazol, nafcilin i cefalosporini, npr. ceftizoksim. Općenito se antibiotike nastavlja davati tokom 4-6 sedmica, a CT i MRI se ponavljaju svake 2 sedmice. Ako antibiotici infekciju ne izliječe, hirurg će morati apsces isprazniti.

Katkada moždani apsces uzrokuje povišenje pritiska i otok u mozgu. Stanje je vrlo ozbiljno i može trajno oštetiti mozak pa zato doktori u slučaju apscesa mozga postupaju energično. Mogu se davati kortikosteroidi i lijekovi poput manitola da smanje otok (edem) mozga i snize intrakranijalni pritisak.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619054
Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Medicina od A do Ž Neurologija ABSCESSUS CEREBRI