Vaš Doktor

CHOREA ET ATHETOSIS (Horeja i Atetoza)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Uzroci • Liječenje

 

Uvod

Horeja se sastoji od ponavljajućih, kratkih, trzajnih, širokih, nalik plesu, nekontroliranih pokreta koji počinju u jednom dijelu tijela i miču se naglo, nepredvidivo i često trajno na drugi dio tijela.

Atetoza je neprestana struja polaganih, valovitih, svijajućih pokreta, općenito ruku i nogu.

Horeja i atetoza se mogu pojaviti zajedno (horeoatetoza).

 

Uzroci

Koreja i atetoza nisu bolesti, one su više simptomi koji mogu nastati iz nekoliko vrlo različitih bolesti. Ljudi sa horejom i atetozom imaju nenormalnosti bazalnih ganglija mozga. Uloga bazalnih ganglija je ublažiti grube pokrete koji započinju na zapovjedi iz mozga. U većini oblika horeje prekomjerna količina neurotransmitera dopamina u bazalnim ganglijima razbija njegovu funkciju finog usklađivanja. Horeju mogu pogoršati lijekovi i bolesti koji mijenjaju razine dopamina ili sposobnost mozga da prepozna dopamin.

 

Bolest koja najčešće dovedi do horeje i atetoze je Huntingtonova bolest, ali ona je vrlo rijetka, zahvaćajući manje od 1 na 10.000 ljudi. Svdenhamova bolest (zove se i ples Sv. Vida ili Svdenhamova horeja) je komplikacija infekcije u dječjoj dobi uzrokovane nekim streptokokima, može trajati nekoliko mjeseci. Horeja se katkada razvija u odraslih iz nejasnog razloga i zahvaća naročito mišiće oko ustiju. Može zahvatiti i žene u prvih tri mjeseca trudnoće, ali ubrzo nakon porođaja nestaje bez liječenja.

 

Liječenje

Horeja koja se razvija kao nuspojava lijeka može se popraviti kada se lijek prestane uzimati, ali ne iščezava uvijek. Lijekovi koji zaustavljaju djelovanje dopamina, kao što su lijekovi protiv psihoza, mogu pomoći u svladavanju nenormalnih pokreta.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24611569
Trenutno aktivnih Gostiju: 27 
Home Medicina od A do Ž Neurologija CHOREA ET ATHETOSIS (Horeja i Atetoza)