Vaš Doktor

PREKID SNADBJEVANJA KRVLJU KIČMENE MOŽDINE

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Kao i sva živa tkiva, kičmena moždina zahtijeva stalnu opskrbu krvlju bogatu kisikom. Neodgovarajući krvni dotok kičmenoj moždini je rijedak, jer je opskrba krvlju tako bogata. Međutim, tumor, hernija diska ili drugi rjeđi uzrok može pritisnuti arterije i vene i prekinuti krvnu opskrbu. U rijetkim slučajevima krvna opskrba je prekinuta zbog ateroskleroze ili krvnog ugruška. Gornje torakalno (prsno) područje je najranjivije na prekid krvne snadbjevenosti.

 

Simptomi

Prekid krvne opskrbe prednjeg dijela kičmene moždine obično uzrokuje naglu bol u leđima. Tu bol prate slabost i nemogućnost osjeta vrućine, hladnoće ili boli u područjima ispod razine na kojoj je došlo do preldda krvnog optoka. Simptomi su najizraženiji za vrijeme prvih nekoliko dana, a tokom vremena može doći do barem djelomičnog oporavka. Ako krvni optok nije prekinut u stražnjem dijelu kičmene moždine, osjeti koji se prenose tim dijelom, uključujući dodir, sposobnost osjeta vibracije i sposobnost osjeta gdje su stopala i noge, a da ih se ne gleda (osjet položaja), mogu ostati neoštećenima.

 

Dijagnoza i liječenje

Da bi mogao razlikovati između mogućih uzroka doktor radi MRI ili mijelogram. Uz mijelogram ili ako je MRI normalna, doktor može napraviti lumbalnu punkciju da ispita pritisak spinalne tekućine ili da ispita postoji li infekcija i bilo koja nenormalnost u nalazima bjelančevina i drugih tvari. Krvna se opskrba ne može uspostaviti osim ako se hirurški ne uklone neka tvorba ili hernija diska koja pritišće krvne žile. Ako se krvna opskrba uspostavi brzo, vjerojatan je djelomičan oporavak. Potpuni oporavak je rijedak.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616364
Trenutno aktivnih Gostiju: 50 
Home Medicina od A do Ž Neurologija PREKID SNADBJEVANJA KRVLJU KIČMENE MOŽDINE