Vaš Doktor

MENINGITIS CHRONICA (Hronični meningitis)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Uzroci • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Hronični meningitis je infekcija mozga koja dovodi do upale meninga (ovojnica mozga) i traje mjesec dana ili dulje.

Hronični meningitis obično zahvaća ljude čiji je imuno sistem oštećen zbog AIDS-a, raka, drugih teških bolesti, lijekovima protiv raka (citostaticima) ili dugotrajnom upotrebom prednizona.

 

Uzroci

Neki infektivni organizmi mogu napasti mozak i dugo vremena postepeno rasti uzrokujući simptome i oštećenje. Najčešći uzročnici su gljivica Cryptococcus, citomegalovirus, virus koji uzrokuje AIDS i bakterije koje uzrokuju Tbc (tuberkulozu), sifilis i boreliozu.

 

Neke nezarazne bolesti, kao što je sarkoidoza, i neke vrste raka mogu nadraživati meninge dovodeći do hroničnog meningitisa. Od tih nezaraznih uzroka, najčešći su napad meninga limfomom i leukemijama. Neki lijekovi koji se koriste protiv raka, lijekovi protiv odbacivanja inplatata i čak takvi nesteroidni protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen mogu također dovesti do upale meninga.

 

Simptomi

Simptomi hroničnog meningitisa slični su onima bakterijskog meningitisa, ali se bolest razvija sporije, u pravilu prije sedmicima nego danima. Povišena temperatura je često niža nego pri bakterijskom meningitisu. Česti su glavobolja, zbunjenost i čak bol u leđima i nenormalnosti nerava (kao što je slabost, trnci, neosjetljivost i paraliza lica).

 

Dijagnoza

Na dijagnozu hroničnog meningitisa se sumnja na temelju simptoma. Međutim, hronični meningitis može se zamijeniti bakterijskim meningitisom, koji je djelomičnim davanjem antibiotika bio promijenjen, ali ne uklonjen i sa tumorima mozga ili apscesima. Da budu sigurni u dijagnozu doktori obično traže CT i MRI glave nakon čega i lumbalnu punkciju i pregled cerebrospinalne tekućine. Broj bijelih krvnih stanica je viši nego normalno, ali obično niži nego pri bakterijskom meningitisu i sadrži različite bijele krvne stanice (prije limfocita nego neutrofila). Pod mikroskopom se mogu vidjeti zarazni organizmi. Cerebrospinalnu tekućinu se uvijek kultivira kako bi se prepoznali specifični organizmi. Mogu se zahtijevati dodatne pretrage da se ispita na tuberkulozu ili sifilis i na neke gljivice i viruse.

 

Liječenje

Hronični meningitis zbog nekih nezaraznih uzroka, npr. sarkoidoze, obično se liječi prednisonom. Liječenje hroničnog zaraznog meningitisa ovisi o uzroku.

Hronični meningitis izazvan gljivicom obično se liječi intravenskom primjenom lijekova protiv gljivica. Najčešće korišćeni su amfotericin B, flucitosin i flukonazol. Kada je infekciju posebno teško liječiti, amfotericin se katkada daje neposredno u cerebrospinalnu tekućinu bilo ponavljanim lumbalnim punkcijama ili preko Ommaya rezervoara, naprave koja se implantira ispod kože na glavi i kroz malu cijev unosi lijek u moždane komore.

Za liječenje kriptokoknog meningitisa amfotericin B se obično kombinira sa flucitozinom.

 

Herpesni meningitis koji se ponavlja može se liječiti aciklovirom, a citomegalovirusni meningitis se može liječiti ganciklovirom. Većina virusnih meningitisa prolazi sama od sebe i ne zahtijeva specifično liječenje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618824
Trenutno aktivnih Gostiju: 19 
Home Medicina od A do Ž Neurologija MENINGITIS CHRONICA (Hronični meningitis)