Vaš Doktor

POVREDE OKA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Grube povrede oka • Strana tijela u oku • Opekotine oka

 

Uvod

Građa lica i očiju je dobro prilagođena zaštiti očiju od ozljede. Očna jabučica je smještena u šupljini okruženoj jakim, koštanim rubovima. Očni kapci se mogu brzo zatvoriti da čine zapreku stranim tijelima i oko može podnijeti udar svjetla bez oštećenja. Unatoč tome, oko i njegovo okolno tkivo može oštetiti povreda, katkada tako teško da je vid izgubljen, a u rijetkim slučajevima, mora se ukloniti oko.

 

Većina ozljeda očiju su male, ali zbog jakih modrica, one se često čine gorima nego što jesu. Svaku ozljedu oka treba pregledati doktor da odluči je li potrebno liječenje i hoće li doći do trajnog oštećenja vida.

 

 

GRUBE POVREDE OKA

• Uvod • Simptomi • Liječenje

 

Uvod

Grub udarac tjera oko prema natrag u njegovu šupljinu uz mogućnost oštećenja površinskog tkiva (očnih kapaka, konjunktiva, beonjača, korneje i leće) i tkiva u stražnjem dijelu oka (retine i nerava) .Takav udarac može isto tako slomiti kosti oko oka.

 

Simptomi

U prvih 24 sata nakon ozljede (kontuzije) oka, krv koja istječe u kožu oko oka obično stvara modricu, koja se obično zove plavo-crno oko. Ako pukne krvna žila na površini oka, površina će postati crvenom. Takvo je krvarenje obično malo.

 

Oštećenje unutrašnjosti oka je često ozbiljnije nego oštećenje površine. Krvarenje u prednju očnu komoru (krvarenje u anteriornu komoru, traumatski hifem) je ozbiljno i zahtijeva pozornost oftalmologa. Ponavljano krvarenje i povećani pritisak unutar oka može dovesti do obojenja krvlju korneje (rožnice) što može smanjiti vid na sličan način kao kad je na oku mrena i povećati rizik od nastanka glaukoma.

 

Krv se može probiti u unutrašnjost oka, iris (šarenica, obojeni dio oka) se može poderati ili leća pomaknuti sa svog mjesta. Krvarenje se može pojaviti u retini (mrežnici) koja se može odlijepiti od površine na kojoj leži u stražnjem dijelu oka. U početku odljepljenje mrežnice (ablacija retine) može stvarati slike nepravilnih lebdećih oblika ili bljeskova svjetla i može zamagliti vid, ali nakon toga se vid znatno smanji (oslabi). Pri teškim ozljedama može doći do puknuća očne jabučice.

 

Liječenje

Ledeni oblozi mogu smanjiti otok i olakšati bol plavo-crnog oka. Topli oblozi mogu pomoći tijelu da resorbira nakupljeni višak krvi ako se primjene od drugog dana. Ako je koža oko oka ili na očnom kapku rasjećena (lacerirana), mogu biti potrebni šavovi (hirurško šivanje rane). Kada je moguće, šivanje rane uz rub kapka treba obaviti očni hirurg kako bi se izbjegla deformacija i nagrđenost koje će utjecati na način zatvaranja očnih kapaka. Povredu koja zahvati suzne vodove treba popraviti očni hirurg.

 

Kod razderotina oka, uz lijekove koji održavaju zjenicu proširenom i koji sprječavaju infekciju, treba dati i one protiv boli. Često se koristi metalni štit da zaštiti oko od daljnje ozljede.

Jako oštećenje može imati za posljedicu izvjesni gubitak vida, čak i nakon hirurškog liječenja.

 

Svakome ko ima unutarnje krvarenje u oku uslijed traume treba preporučiti da se oporavlja u krevetu. Može biti potreban lijek da se smanji povećani očni pritisak, kao što je acetazolamid. Katkada se provodi i dodatno liječenje amino-kapronskom kiselinom da se smanji krvarenje.

 

Treba izbjegavati bilo kakav lijek koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu (aspirin), jer acetilsalicilna kiselina (aspirin) može povećati unutarnje krvarenje u oku. Ljudi koji uzimaju varfarin ili heparin da bi spriječili zgrušavanje krvi ili koji iz bilo kojeg drugog razloga uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) trebaju to odmah reći doktoru. U rijetkim slučajevima uslijed ponovnog krvarenja oftalmolog (okulist) treba izvršiti hiruršku drenažu.

 

 

STRANA TIJELA U OKU

• Uvod • Simptomi • Liječenje

 

Uvod

Najčešće ozljede oka su ozljede beonjače, rožnice (korneje) i spojnice (konjunktive) uzrokovane stranim tijelima. Premda je većina takvih ozljeda laka, neke, kao što je prodor u (korneju) rožnicu ili razvitak infekcije zbog reza ili ogrebotine korneje (rožnice), mogu biti teške.

 

Najčešći izvor površinskih ozljeda mogu biti kontaktne leće. Loše namještene leće, predugo ostavljene leće u oku, leće ostavljene za vrijeme spavanja, nedovoljno sterilizirane leće te prejako i neprimjereno uklanjanje leća može zagrebati površinu oka.

 

Drugi uzroci površinskih ozljeda uključuju komadiće stakla, vjetrom nošene čestice, grane drveća i otpalo propalo tkivo. Radnicima nekih zanimanja često u lice dolijeću male čestice; takvi bi radnici trebali nositi zaštitna sredstva za oči.

 

Simptomi

Svaka ozljeda površine oka obično uzrokuje bol i osjećaj da je nešto u oku. Može prouzročiti osjetljivost na svjetlo, crvenilo, krvarenje iz površinskih krvnih žila oka ili otok oka i očnih kapaka. Vid može postati nejasan.

 

Liječenje

Strano tijelo u oku treba ukloniti. Posebne kapi za oči koje sadrže kontrastnu boju fluorescein čine predmet vidljivijim i otkrivaju bilo koju površinsku abraziju. Da bi se površina oka učinila neosjetljivom (anestezirala) mogu se ukapati kapi anestetika. Uz pomoć posebnog svjetlosnog instrumenta vidi se detaljno površina oka, pa doktor može ukloniti strani predmet. Često se strano tijelo može izvući vlažnom sterilnom pamučnom krpicom. Katkada se može isprati sterilnom vodom.

 

Ako je strano tijelo napravilo malu, površinsku abraziju korneje (rožnice), jedino potrebno liječenje može biti antibiotska mast koju se primjenjuje nekoliko dana. Veće abrazije rožnice zahtijevaju dodatno liječenje. Lijekovima se zjenicu drži proširenom, ukapavaju se antibiotici, a preko oka se stavi zavoj da ga se drži zatvorenim. Srećom površinske stanice oka brzo se obnavljaju.

 

Ispod zavoja čak i velike abrazije zarastaju za 1-3 dana. Ako je strano tijelo prodrlo u dublje slojeve oka, za savjet hitno treba pitati oftalmologa.

 

 

OPEKOTINE OKA

• Uvod • Liječenje

 

Uvod

Izloženost velikoj vrućini ili hemikalijama uzrokuje brzo zatvaranje očnih kapaka refleksnom reakcijom da bi se zaštitile oči od opekotina. Na taj način opečeni mogu biti samo očni kapci, premda vrlo velika vrućina može opeći i samo oko. Težina ozljede, jačina boli i izgled očnih kapaka ovise o dubini opekotine.

 

Hemijske opekotine se mogu pojaviti kada nadražujuća tvar uđe u oči. Čak i blago nadražujuće tvari mogu uzrokovati znatnu bol i oštećenje oka. Kako je bol vrlo jaka, bolesnici drže očne kapke zatvorene i time čuvaju oko od drugih štetnih tvari duže vrijeme.

 

Liječenje

Opečene očne kapke doktor praktičar treba da ispere sterilnom otopinom i zatim primjeni antibiotsku mast ili stavlja komad vazelinske gaze na to područje. Liječeno područje se pokrije sterilnim zavojima koji se pričvrste (plastičnim ovitkom ili navlakom u obliku čarape da se omogući opeklini zarastanje).

 

Hemijska opekotina oka se liječi natapajući otvoreno oko vodom. Takvim liječenjem mora se započeti čak i prije nego stigne medicinsko osoblje. Premda osoba može imati poteškoće držati ozlijeđeno oko otvorenim za vrijeme liječenja, bitno je hitno uklanjanje hemikalije. Doktor može započeti liječenje ukapavanjem anestetičkih kapi i lijekovima koji drže zjenicu proširenom (midrijaticima).

 

Antibiotici se obično koriste u obliku masti. Mogu biti potrebni i analgetici koji se daju oralno (na usta). Oftalmolog može biti potreban za postupke pri teškim opekotinama da bi sačuvao vid i da se spriječe veće komplikacije, kao što su oštećenje irisa (šarenice), proboj (ruptura) oka i izobličenja očnih kapaka. Međutim, čak i uz najbolje liječenje, teške hemijske opekotine rožnice mogu dovesti do ožiljaka, proboja oka i sljepoće.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24611627
Trenutno aktivnih Gostiju: 55 
Home Medicina od A do Ž Oftalmologija POVREDE OKA