Vaš Doktor

NEGNOJNA AKUTNA UPALA SREDNJEG UHA (Otitis media acuta simplex, Otitis media acuta catarrhalis, Catarrhus tubotympanicus acutus)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza • Prognoza

Uvod

Upalni kataralni procesi iz farinksa, nosa i epifarinksa, preko tubotimpanične tube prelaze u šupljine srednjeg uha. Ovo se naročito često viđa kod djece sa povećanim trećim krajnikom, kod ljudi sa iskrivljenim nosnim pregradama, oboljelim paranazalnim šupljinama, itd.

Alergijska upale epifarinksa mogu da začepe Eustahijevu tubu.

Zbog ovih upala i začepljenja Eustahijeve tube, kavum tim­pani ne može da se provjetrava, a ono malo vazduha u njemu se resorbuje. Ako ovaj proces potraje duže, dolazi do eksudacije u šupljini kavuma   timpani.

Dijagnoza

Anamneza

Bolesnici se žale na punoću u uhu, stalni šum, slabiji sluh i autofoniju. Bolovi u uhu su rijetki, a vrtoglavica izuzetna.

Klinička slika

Otoskopski se konstatuje da je refleksni trougao na bubnoj opni nestao, strija maleolaris je gotovo horizontalna, a procesus brevis jako štrči. Duž strije vidi se laka hiperemija. Katkad se na bubnoj opni vidi nivo tečnosti u vidu jedne linije, koja je uvijek horizontalna bez obzira na  položaj glave.

Pregledom nosa, farinksa i epifarinksa često se vide uzroci ovog obolenja. U nosu može da se nađe devijacija nosne pregrade, alergijsko ili bakterijsko zapaljenje sluznice nosa i paranazalnih šup­ljina. U epifarinksu mogu da se nadu povećane adenoidne vegetacije ili neki izrastaj. U farinksu se konstatuju katkad akutna ili hronična zapaljenja sluznice ždrijela.

Funkcionalno   ispitivanje

Pregledom sluha otkriva se laka konduktivna nagluhost sa po­dizanjem praga čujnosti za niske tonove, sa Weberom koji lateralizuje ka bolesnoj strani, Rineom koji je negativan i Švabahom koji je pro­dužen.

Audiometrijsko ispitivanje pokazuje spuštanje vazdušne krivu­lje uglavnom za niske tonove sa očuvanjem koštane krivulje.

Dijagnoza se postavlja u ORL ambulantama.

Minimum za dijagnozu

  • anamneza,
  • lokalni otorino­laringološki pregled i
  • pregled sluha zvučnim viljuškama.

Prognoza

Obolenje je akutno, i ako se liječi promjene u potpunosti iščeznu, sluh se vraća na normalu i sve tegobe nestaju.

Ukoliko se obolenje ponavlja, potrebno je ustanoviti i odstra­niti uzroke koji su do toga doveli, što znači da je potrebno operisati nosnu pregradu, izliječiti upaljene sinuse, liječiti alergiju, itd.

Ukoliko se ne otklone uzroci koji dovode do ovog obolenja, a obolenje se često ponavlja, može doći do timpanoskleroze ili timpanolabirintoskleroze.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616209
Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Medicina od A do Ž ORL NEGNOJNA AKUTNA UPALA SREDNJEG UHA (Otitis media acuta simplex, Otitis media acuta catarrhalis, Catarrhus tubotympanicus acutus)