Vaš Doktor

RHINITIS CHRONICA HYPERTROPHICA (Hipertrofično zapaljenje sluznice nosa)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza • Prognoza

Uvod

Ovo obolenje može da nastane kao rezultat više faktora: lo­kalne alergije i infekcije, poremećaja ventilacije nosa (deviatio septi nasi, itd.), obolenja iz okoline (sinusitis paranasalis, vegetatio adenoides, itd.) koja vrše stalnu iritaciju sluznice nosa. Pored ovih lokal­nih i opšti faktori: endokrini, neurogeni, profesionalni, ili neki dru­gi faktori organskog karaktera mogu da imaju uticaj na razvoj ovog obolenja.

Dijagnoza

Anamneza

Anamnestički se dobija podatak o dugotrajnoj i upornoj kijavici, uz eventualni podatak o nekom drugom oboljenju, stanju ili uzroku koji je do ovog obolenja doveo.

Klinička slika

Lokalnim ORL pregledom u nosu se konstatuje hipertrofija sluznice, koja može da bude glatka ili papilama. Hiper­trofija se naročito izražava na donjim nosnim školjkama. Nekada to zahtijeva rez donje nosne školjke, koji ovako povećan zatvara nosne hoane.

Dijagnoza se postavlja u ORL ambulantama.

Minimum za dijagnozu

  • anamneza,
  • lokalni ORL pregled i
  • snimak paranazalnih šupljina.

Prognoza

Ovo obolenje neliječeno traje godinama i može da dovede do proširenja infekcije na okolne organe i do proširenja infekcije na do­nje respiratorne puteve.

Ako se liječi rezultati će biti utoliko bolji, ukoliko se pronađe uzrok ovog obolenja, pa se uz liječenje obolenja ukloni i uzrok koji je do njega doveo.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615240
Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Home Medicina od A do Ž ORL RHINITIS CHRONICA HYPERTROPHICA (Hipertrofično zapaljenje sluznice nosa)