Vaš Doktor

POLYPUS NASI (Poliposa nosa)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza • Prognoza

Uvod

Naročita vrsta hipertrofičnog upale nosa je polipoza nosa. Zukerkandl i Podvinec su utvrdili da polipoza nastaje kod hroničnih upalnih procesa na duplikaturama sluznice nosa. U nastajanju polipa često vidnu ulogu ima i alergija. Ovo obolenje može da bude izolovano u nosu. Nekada u nosu nema upalnih promjena, nego je obolenje nastalo kao rezultat upalnih promjena u paranazalnim šupljinama.

Često su upale kombinovane i u nosu i u sinusu ili ,pak, polipoza nosa je izazvala in­fekciju u paranazalnim šupljinama. Predilekciona mjesta za nastajanje polipa su na hijatusu semilunarisu, na otvorima paranazalnih šupljina i na slobodnom rubu srednje nosne školjke.

Antrohoanalni polipi su veliki polipi nosa koji prolaze kroz hoanu i odavde se često spuštaju u ždrijelo.

Dijagnoza

Anamneza

Bolesnici se žale na otežano disanje na nos uz znake hronične kijavice, hronične upale paranazalnih šupljina, alergijske mani­festacije i dr.

Klinička slika

Lokalnim ORL pregledom konstatuju se polipi koji mogu da budu samo u srednjem nosnom hodniku ili, pak, da za hvate čitavu nosnu šupljinu. Oni mogu biti jednostrani i obostrani.

Rtg ispitivanje

Rtg snimkom paranazalnih šupljina vrlo često otkri­vamo upalne alergijske ili infekcijske promjene u paranazalnim šu­pljinama.

Dijagnoza se postavlja u ORL ambulantama.

Minimum za dijagnozu

  • anamneza,
  • lokalni ORL pregled,
  • rtg snimak paranazalnih šupljina,
  • bakte­riološki pregled brisa iz nosa i
  • alergološka ispitivanja.

Prognoza

Ako se obolenje ne liječi, vremenom zbog začepljenja nosa i infekcije ili infekcije i alergije, u gornjim respiratornim putevima doći će do komplikacija na donjim respiratornim putevima. A ako se liječi i uz to odstrani uzrok, izliječenje može da bude definitivno.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616403
Trenutno aktivnih Gostiju: 432 
Home Medicina od A do Ž ORL POLYPUS NASI (Poliposa nosa)