Vaš Doktor

PHARYNGITIS ACUTA (Akutne upale sluznice ždrijela)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza • Prognoza

Uvod

Akutno zapaljenje sluznice ždrijela može da bude simptom ne­kog opšteg obolenja (kao npr. kod gripe, šarlaha, malih bo­ginja, itd.), ono može da se javi u zajednici sa nekom upalom u okolini (kao npr. sluznice nosa, paranazalnih sinusa, itd.), a rijeđe se javlja  kao izolovano obolenje.

Obolenje može da bude: kataralno, flegmonozno, nekrotično, gangrenozno, itd., a najčešće zahvata sluznicu mezofarinksa, nekada je lokalizovano samo na epifarinksu, a hipofarinks je vanredno rijetko zahvaćen.

Dijagnoza

Anamneza

Zavisno od vrste obolenja kao i od toga da li je obolenje izo­lovano, udruženo sa drugim obolenjima ili je, pak, simptom jednog opšteg obolenja zavisiće i tegobe bolesnika.

Bolesnik nam se najčešće žali na neugodnosti u ždrijelu u vidu pečenja, grebanja, osjećaja stranog tijela, bola koji može da bude i vrlo intenzivan i koji se pojačava pri gutanju. Pored ovih tegoba bolesnik može da ima i tegobe od poremećenog opšteg stanja organizma.

Klinička slika

Pregledom ždrijela i njegove okoline zavisno od vrste obolenja može da se konstatuje: hiperemična, glatka, sjajna sluznica, koja je prekrivena sluzavim sekretom.

Upalni proces može da pređe u dublje slojeve tkiva i da do­đe do gnojnih upalnih promjena u zidovima ždrijela sa reakcijom lim­fnih žlijezda. Kod naročito teških formi konstatuju se manje ili veće površ­ne nekroze. Teže forme idu i sa poremećajem opšteg stanja i teškom kli­ničkom slikom. Ove teže forme upale ždrijela javljaju se kod leukoza, preuremičnih stanja,  dekompenzovanog dijabeta, itd.

Dijagnoza se postavlja u ORL ambulantama i odjeljenjima.

Minimum za dijagnozu

  • anamneza,
  • lokalni ORL pregled i
  • eventualno bakteriološki  pregled brisa.

Prognoza

Obolenje je akutno i lijeći se sa uspjehom. Izuzetak čine teške forme koje su najčešće samo simptom jednog težeg opšteg obolenja. U ovim slučajevima prognoza zavisi od prognoze opšteg obolenja ko­je je i dovelo do upalnih promjena u ždrijelu.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618898
Trenutno aktivnih Gostiju: 35 
Home Medicina od A do Ž ORL PHARYNGITIS ACUTA (Akutne upale sluznice ždrijela)