Vaš Doktor

MALIGNI TUMORI ŽDRIJELA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza • Prognoza

Uvod

mogu da se jave u sva tri sprata ždrijela i to su najčešće planocelularni karcinomi, rijeđe sarkomi. Ovi tumori pred­stavljaju 5% svih malignih tumora kod čoveka.

Prema lokalizaciji tumore dijelimo na: epifaringealne, faringealne i hipofaringealne.

Dijagnoza

Anamneza

Kod malignih tumora epifarinksa bolesnici se žale na tegobe od strane uha, zapušenosti nosa, krvarenje i sekreciju iz nosa. Kad se tu­mor proširi oni imaju tegobe zbog razaranja baze lobanje, kad se pro­širi prema nepcu imaju unjkav govor, a kada se prošire naprijed imaju očne smetnje.

Kod malignih tumora mezofarinksa bolesnici se žale na teže gu­tanje, bolove u ždrijelu, krvarenja i otežan unjkav govor.

Kod malignih tumora hipofarinksa bolesnici mogu da se žale u početku na bolove u uhu, osećaj stranog tijela u ždrijelu, kasnije dolazi do otežanog gutanja, pojave žlijezda na vratu i promuklog govora.

Klinička slika

Lokalnim ORL pregledom može se otkriti tumor i eventualna regionalna metastaza na vratu.

Laboratorijska ispitivanja

Patohistološka analiza biopsije otkriva prirodu tumora.

Rtg ispitivanje

Kod tumora epifarinksa snimak baze lobanje pokazuje eventu­alnu proširenost tumora prema bazi. Ostali snimci lobanje i glave po­kazuju lokalnu proširenost tumora.

Dijagnoza se postavlja u ORL klinikama i odjeIjenjima.

Minimum za dijagnozu

  • anamneza,
  • lokalni ORL pregled,
  • patohistološki pregled i
  • rtg snimci glave i vrata

Prognoza

Svi ovi tumori su vrlo maligni. Ukoliko se dijagnoza postavi ra­nije postoje veći izgledi za izliječenje. Ukoliko se liječenje završi zračnom terapijom, bolesnici po izliječenju nemaju nikakvih ispada funkcija ni deformiteta.

Ako je liječenje hirurško, onda može doći do većih ili manjih ispada funkcija i deformiteta. Npr. kod karcinoma hipofarinksa, poslije radikalnih operacija bolesnici ostaju da stalno dišu na kanilu, a govor u nekim slučajevima poslije fonijatrijske rehabilitacije može tako da se razvije da oni govor mogu donekle da upotrebljavaju kao sred­stvo komuniciranja sa okolinom.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616313
Trenutno aktivnih Gostiju: 55 
Home Medicina od A do Ž ORL MALIGNI TUMORI ŽDRIJELA