Vaš Doktor

ZAČEPLJENJA VANJSKOG UHA

E-mail Ispis PDF

Ušna smola (cerumen) može začepiti vanjski zvučni kanal (zvukovod) i uzročiti svrbež, bol i privremeni gubitak sluha. Doktor može ukloniti ušnu smolu nježnim ispiranjem vanjskog zvučnog kanala toplom vodom (irigacijom). Međutim, ako je osoba ikada imala curenje iz uha, probijeni bubnjić ili ponavljane infekcije vanjskoga uha, irigacija se ne vrši.

Kada se bubnjić probije, voda može ući u srednje uho i moguće pogoršati hroničnu infekciju.

U takvim situacijama doktor može ukloniti ušnu smolu tupim instrumentom, instrumentom koji na kraju ima omču ili napravom za isisavanje. Takvi su postupci obično čistiji i ugodniji od irigacije. Doktor obično ne koristi otapala za ušnu smolu, jer često nadražuju kožu zvučnog kanala, prouzrokuju alergijske reakcije i ušnu smolu ne otapaju zadovoljavajuće.

Djeca mogu u zvučni kanal staviti strana tijela svih mogućih vrsta, naročito kuglice, gumice i zrna grahorica. Obično doktor takve predmete uklanja tupom kukom. Predmete koji su otišli duboko u zvučni kanal je teže ukloniti zbog opasnosti od ozljeđivanja bubnjića i malih kostiju srednjega uha. Katkada se metalne ih staklene kuglice mogu isprati irigacijom, ali voda čini da neki predmeti, kao što su zrna grahorica, nabreknu, što otežava uklanjanje. Kada dijete ne surađuje ili kada je uklanjanje posebno teško, primjenjuje se opći anestetik.

U vanjski zvučni kanal mogu ući kukci. Punjenje zvučnih kanala mineralnim uljem kukce ubija što dovodi odmah do olakšanja, a pomaže i pri uklanjanju kukca.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618820
Trenutno aktivnih Gostiju: 14 
Home Medicina od A do Ž ORL ZAČEPLJENJA VANJSKOG UHA