Vaš Doktor

PERFORATIO MEMBRABAE TYMPANI

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Liječenje

Uvod

Bubnjić (bubnu opnu) mogu probiti (probušiti) predmeti stavljeni u uho kao što su jastučići od vate ili predmeti koji slučajno uđu u uho kao što su nisko postavljena perika ili olovka. Bubnjić može probiti i naglo povišenje pritiska, kao ono uzrokovano eksplozijom, šamarom ili nezgodom pri plivanju ili ronjenju ili naglo sniženje pritiska. Predmet koji prodire u bubnjić može pomaknuti lanac malih kostiju (košćica) u srednjem uhu ili može prelomiti stremen, jednu od košćica. Komadići slomljenih košćica ili predmet mogu prodrijeti u unutrašnje uho.

Simptomi

Proboj bubnjića uzrokuje naglu jaku bol nakon koje dolazi do krvarenja iz uha, gubitka sluha i pojave tinitusa (zujanja, šuma u ušima). Gubitak sluha je teži, ako je probijen lanac košćica ili je ozlijeđeno unutrašnje uho. Ozljeda unutrašnjeg uha može prouzročiti i vrtoglavicu.

Nakon 24-48 sati može se iz uha početi iscjeđivati gnoj, naročito ako u srednje uho ulazi voda.

Liječenje

Obično se daje neki antibiotik kako bi se spriječila infekcija. Uho treba držati suhim. Ako dođe do infekcije uha, mogu se upotrijebiti antibiotske kapi za uho. Obično bubnjić zacijeli bez daljnjeg liječenja, ali ako ne zacijeli unutar 2 mjeseca, može biti potrebna operacija za popravljanje bubnjića (timpanoplastika).

Trajni provodni gubitak sluha upućuje na proboj košćica što se može popraviti hirurškim putem. Osjetno-nervni gubitak sluha ili vrtoglavica koja postoji dulje od nekoliko sati nakon ozljede upućuje da je nešto ušlo u unutrašnje uho. U tom slučaju obično se radi hirurški zahvat zvan timpanotomija da se pregleda područje i popravi oštećenje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613708
Trenutno aktivnih Gostiju: 45 
Home Medicina od A do Ž ORL PERFORATIO MEMBRABAE TYMPANI