Vaš Doktor

OTITIS MEDIA ACUTA (Akutna upala srednjega uha)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

Uvod

Akutna upala srednjega uha je bakterijska ili virusna infekcija srednjega uha.

Premda se taj poremećaj može razviti u ljudi svake dobi, najčešći je u predškolske djece, naročito one u dobi između 3 mjeseca i 3 godine. Obično se poremećaj razvija kao komplikacija obične prehlade. Virusi ili bakterije iz ždrijela mogu dospjeti u srednje uho Eustahijevom tubom ili katkada krvnom strujom. Virusnu upalu srednjega uha obično prati bakterijska upala.

Simptomi

Obično je prvi simptom trajna, teška bol u uhu. Može doći do privremenog gubitka sluha. Predškolska djeca mogu imati mučninu, povraćanje, proljev i temperaturu do 40,5° C. Bubnjić postaje upaljen i može oteči. Ako bubnjić pukne, iscjedak iz uha može u početku biti krvav, a zatim se mijenja u prozirnu tekućinu i konačno u gnoj.

Ozbiljne komplikacije uključuju infekcije okolne kosti (mastoiditis ili petrozitis), infekciju polukružnih kanala (labirintitis), paralizu lica, gubitak sluha, upalu moždanih ovojnica (meningitis) i apsces mozga. Znaci prijeteće komplikacije su: glavobolja, nagli jaki gubitak sluha, vrtoglavica, tresavica i povišena temperatura.

Dijagnoza i liječenje

Za postavljanje dijagnoze doktor pregledava uho. Ako se iz uha cijedi gnoj ili neki drugi iscjedak, uzorak se šalje u laboratorij da bi se otkrio mikroorganizam koji uzrokuje infekciju.

Infekcija se liječi oralnim antibioticima. Amoksicilin je često prvi izbor antibiotika za ljude svake dobi, ali se za odrasle može propisati penicilin u visokim dozama. Mogu se koristiti i drugi antibiotici.

Uzimanje hladnih preparata koji sadrže fenilefrin može pomoći u održavanju Eustahijeve tube otvorenom, a antihistaminici pomažu ljudima koji imaju alergije. Ako osoba ima jaku i ustrajnu bol, povišenu temperaturu, povraćanje ili proljev, ili ako je bubnjić ispupčen, doktor može napraviti miringotomiju, pri kojoj se napravi otvor kroz bubnjić da se omogući tekućini iscjeđivanje iz srednjega uha. Taj otvor, kojim se utječe na sluh, zaraste sam od sebe.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24604787
Trenutno aktivnih Gostiju: 30 
Home Medicina od A do Ž ORL OTITIS MEDIA ACUTA (Akutna upala srednjega uha)