Vaš Doktor

OTITIS MEDIA CHRONICA (Hronična upala srednjeg uha)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Liječenje

Uvod

Hronična upala srednjega uha je dugotrajna infekcija koju uzrokuje stalna rupa (proboj) u bubnjiću.

Proboj bubnjića mogu uzročiti upala srednjega uha, začepljenje Eustahijeve tube, ozljeda predmetom koji može ući u uho ili naglim promjenama pritiska zraka ili opekotinama ili hemikalijama.

Simptomi

Simptomi ovise o tome koji je dio bubnjića probijen. Ako bubnjić ima središnji proboj (rupu u sredini), hronična upala srednjega uha može buknuti nakon infekcije nosa i ždrijela, kao što je obična prehlada ili nakon što voda uđe u srednje uho prilikom kupanja ili plivanja. Obično upalna razbuktavanja uzrokuju bakterije, a posljedica im je bezbolno iscjeđivanje gnoja iz uha a može biti neugodna vonja.

Stalna razbuktavanja mogu imati za posljedicu stvaranje izbočenih tvorbi zvanih polipi koji se šire iz srednjega uha kroz proboj i u zvučni kanal. Stalna infekcija može razoriti dijelove košćica, malih kostiju u srednjemu uhu, što provode zvukove iz vanjskoga uha u unutrašnje uho, uzrokujući provodni gubitak sluha.

Hronična upala srednjega uha uzrokovana rubnim probojima (rupe u blizini ruba) u bubnjiću također može dovesti do provodnog gubitka sluha i pogoršanja iscjeđivanja iz uha. Ozbiljne komplikacije kao što su upala unutrašnjega uha (labirintitis), paraliza facijalisa i infekcije mozga vjerojatnije su pri rubnim nego pri središnjim probojima. Rubne proboje često prate holesteatomi (nakupljanja bijelog materijala sličnoga koži) u srednjem uhu. Holesteatomi koji razaraju kost uvelike povećavaju vjerovatnost teške komplikacije.

Liječenje

Kada se razbukta hronična upala srednjega uha doktor potpuno očisti zvučni kanal i srednje uho isisavanjem i brisanjem suhom vatom zatim stavlja otopinu octene kiseline sa hidrokortizonom. Teško razbuktavanje se liječi antibiotikom, kao što je amoksicilin, koji se daje oralno. Nakon što se prepozna bakterije koje uzrokuju infekciju, odgovarajuće se usklađuje antibiotsko liječenje.

Obično se bubnjić može popraviti postupkom zvanim timpanoplastika. Ako je došlo do proboja lanca košćica, popravljaju se istodobno. Holesteatomi se uklanjaju hirurškim putem. Ako se holesteatom ne ukloni, može biti nemoguće popravljanje srednjega uha.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616384
Trenutno aktivnih Gostiju: 306 
Home Medicina od A do Ž ORL OTITIS MEDIA CHRONICA (Hronična upala srednjeg uha)