Vaš Doktor

NEURONITIS VESTIBULARIS

E-mail Ispis PDF

Vestibularni neuronitis je poremećaj karakterističan po naglom teškom napadu vrtoglavice uzrokovanom upalom nerva koji inervira polukružne kanaliće.

Taj poremećaj vjerovatno uzrokuje virus. Prvi napad vrtoglavice je težak, popraćen je mučninom i povraćanjem i traje 7-10 dana. Oči se nenamjerno (bez utjecaja volje) pokreću naglim trzajevima prema zahvaćenoj strani (simptom zvan nistagmus). Poremećaj prolazi sam od sebe. Može se pojaviti kao pojedinačni, jedini napad ili kao nekoliko napada tokom 12-18 mjeseci. Svaki idući napad je kraći i lakši nego prethodni. Sluh nije zahvaćen.

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda sluha i pretrage za nistagmus upotrebom elektronistagmografije, metode elektronskog bilježenja pokretanja očiju. Jedna se pretraga za nistagmus sastoji od ulijevanja male količine ledene vode u svaki zvučni kanal i od bilježenja pokretanja očiju osobe. Može se napraviti MRI glave kako bi se utvrdilo da simptome nije uzročio neki drugi poremećaj.

Liječenje vrtoglavice je isto kao i pri Meniereovoj bolesti. Ako povraćanje traje dulje vremena, osobi može biti potrebno dati tekućinu i elektrolite intravenski.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619007
Trenutno aktivnih Gostiju: 436 
Home Medicina od A do Ž ORL NEURONITIS VESTIBULARIS