Vaš Doktor

POLOŽAJNA VRTOGLAVICA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza i liječenje

Uvod

Položajna vrtoglavica (položajni vertigo) je snažna vrtoglavica koja traje manje od 30 sekundi a potiču je neki položaji glave.

Tu vrstu vrtoglavice mogu uzročiti stanja koja oštećuju polukružne kanale (dio unutrašnjeg uha uključen u ravnotežu), npr. položajnu vrtoglavicu može izazvati ozljeda unutrašnjeg uha, upala srednjeg uha, hirurški zahvat u uhu ili začepljenje arterije koja opskrbljuje unutrašnje uho.

Vrtoglavica se razvija kada osoba leži na jednom uhu ili zakreće glavu natrag da bi gledala prema gore. Pojavljuju se i nenormalni nehotimični pokreti očiju (nistagmus). Obično položajna vrtoglavica prestaje nakon nekoliko sedmica ili mjeseci, ali se može vratiti nakon nekoliko mjeseci i godina.

Dijagnoza i liječenje

Doktor nastoji izazvati napad traženjem od osobe da leži ravno na stolu za preglede sa glavom okrenutom na jednu stranu viseći preko ruba stola. Nakon nekoliko sekundi osoba dobiva tešku vrtoglavicu, obično kroz 15-20 sekundi, i nistagmus.

Osoba treba izbjegavati položaj koji izaziva vrtoglavicu. Ako položajna vrtoglavica traje godinu dana, simptomi se obično olakšavaju rezanjem nerva spojenog sa jednim od polukružnih kanala u zahvaćenom uhu.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619066
Trenutno aktivnih Gostiju: 45 
Home Medicina od A do Ž ORL POLOŽAJNA VRTOGLAVICA