Vaš Doktor

FRACTURA OSSA NASALIA (prelomi nosa)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza i liječenje

Uvod

Kosti nosa se lome (frakturiraju) češće nego druge kosti lica. Kada se prelomi nosna kost, sluznica koja oblaže nos se obično potrga što ima za posljedicu krvarenje iz nosa. Budući da sluznica i druga meka tkiva brzo oteknu, mjesto preloma može biti teško pronaći. Najčešće je hrbat nosa pomaknut na jednu stranu sa nosnim kostima pomaknutima na drugu stranu. Ako se krv nakuplja u hrskavici nosne pregrade (tkivo koje dijeli nos), hrskavica se može inficirati i odumrijeti što ima za posljedicu izobličenje u obliku sedla pri kojem je hrbat nosa u sredini ulegnut.

Dijagnoza i liječenje

Osoba čiji nos krvari i koja ima bolove nakon tupe ozljede može imati slomljen nos. Doktor redovno dijagnosticira slomljeni nos nježno pipajući hrbat nosa s obzirom na nepravilnosti u obliku, neuobičajenim pokretima kostiju, grubi osjet micanja slomljenih kostiju jedna o drugu i s obzirom na osjetljivost. Dijagnoza se potvrđuje Rtg snimcima.

Pri namještanju slomljenog nosa odraslima se obično daje lokalni anestetik, a djeci opća anestezija. Krv koja se nakupila u pregradi se iscijedi da bi se spriječila infekcija i gubitak hrskavice. Nakon što se nos namjesti u svoj normalni položaj, iznutra ga se učvrsti omotom gaze, a izvana udlagom. Prelome nosne pregrade je teško namjestiti pa se često hirurški obrađuju.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618851
Trenutno aktivnih Gostiju: 32 
Home Medicina od A do Ž ORL FRACTURA OSSA NASALIA (prelomi nosa)