Vaš Doktor

PARALYSIS PLICAE VOCALIS (paraliza glasnih žica)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod

Paraliza glasnih žica je nemogućnost pokretanja mišića koji upravljaju glasnim žicama.

Paraliza glasnih žica može nastati zbog poremećaja mozga, kao što su moždani tumori, moždani udari i demijelinizirajuće bolesti ili zbog oštećenja nerava koji vode u grkljan.

Oštećenje nerava mogu uzročiti tumori, ozljeda, virusna infekcija nerava ili neurotoksini (tvari koje truju ili oštećuju nervno tkivo) kao što su olovo ili otrovi koji se proizvode pri difteriji.

Simptomi i dijagnoza

Paraliza glasnih žica može utjecati na govorenje, disanje i gutanje. Uslijed paralize glasnih žica može doći do udisanja (aspiracije) hrane i tekućine u dušnik (traheju) i pluća.

Ako je paralizirana samo jedna glasna žica (jednostrana paraliza), glas je promukao i nečist. Obično dišni put nije sužen, jer se normalna glasna žica na drugoj strani otvara u dovoljnoj mjeri.

Kada su paralizirane obje glasne žice (obostrana paraliza), smanjena je jačina glasa koja inače zvuči normalno. Međutim, prostor između paraliziranih glasnih žica je malen i disajni put je nedovoljan pa već i umjereni napor uzrokuje poteškoće pri disanju i hrapav visokofrekventni zvuk pri svakom udahu.

Doktor nastoji pronaći uzrok paralize. Može se napraviti endoskopija (izravni pregled unutrašnjosti nekog organa pomoću optičke cijevi za promatranje) grkljana, bronha ili jednjaka. Mogu biti potrebni CT glave, vrata, prsnog koša i štitnjače te Rtg snimci jednjaka.

Liječenje

Pri jednostranoj paralizi, injiciranje teflona u paraliziranu glasiljku primiče je bliže sredini tako da druga glasna žica može se njome doći u dodir, štiteći disajni put prilikom gutanja i popravljajući govor.

Pri obostranoj paralizi teško je na zadovoljavajući način držati disajni put otvorenim. Kako bi se omogućilo zraku da mimoiđe glasne žice može se napraviti traheotomija (hirurški zahvat kojim se kroz vrat u dušniku stvara otvor i postavlja sonda). Traheostoma može biti trajna ili se može zadržati samo za vrijeme infekcija gornjeg disajnog puta.

Aritenoidektomija (operacija pri kojoj se glasne žice razdvajaju za stalno) proširuje disjni put, ali može dovesti do lošijeg kvaliteta glasa.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615084
Trenutno aktivnih Gostiju: 25 
Home Medicina od A do Ž ORL PARALYSIS PLICAE VOCALIS (paraliza glasnih žica)