Vaš Doktor

HYPEROSTOSE VERTEBRALE ANKYLOSANTE (Morbus Forestier, Spondylosis hyperostotica, Osteoarthritis hyperplastic spondylitis)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Klinička slika • Dijagnoza

Uvod
Ankilozirajuća vertebralna hiperostoza (hiperostotična spondiloza) je degenerativno obolenje kičme, koje se po Forestieru odražava stvaranjem debelih koštanih traka koje premošćuju intervertebralne prostore između tijela dva susjedna pršljena, a nalaze se na anterolateralnoj površini kičme.

Osifikacija započinje subligamentarno, paravertebralno, istovremeno na anterolateralnoj površini tijela dva susjedna pršljena i ispred intervertebralnog diskusa. Spajanjem zona osifikacije nastaju koštani mostovi. Predilekciona mjesta osifikacije su srednji i donji dio torakalne kičme, pa i gornji lumbalne, gdje se na rtg-u mogu da vide kompletna premošćavanja. U lumbalnom i cervikalnom dijelu osifikacije se sreću i u vidu »plamena svijeće«, a i kao mala izolovana žarišta.

Po Forestieru, nema promjena na intervertebralnim diskusima ni na zglobovima kičme, izuzev ako ne postoji istovremena spondiloza odnosno spondilartroza. Međutim, postoje i gledišta (Ott) da je obolenje »samo kvantitativna varijanta spondiloze sa hiperostotičnom reakcijom« i da prema tome ne predstavlja poseban patoanatomski entitet.

Klinička slika
Obolenje se sreće češće u muškaraca zrelih godina, često pikničke konstitucije. Razvoj osifikacije je spor i subjektivno se manifestuje umjerenim bolovima duž kičme. Prilikom fizikalnog pregleda može da se zapazi blaga, lučna kifoza torakalne kičme i često smanjena ili zbrisana fiziološka lordoza lumbalne kičme, sa ograničenom pokretljivošću kičme, pa može da se zamijeni sa ankilozirajućim spondilitisom.

Za dijagnozu odlučujuću vrijednost ima rtg snimak: treba snimiti torakalnu i lumbalnu kičmu i posebno sakroilijačne zglobove. Za razliku od ankilozirajućeg spondilitisa, izgled sakroilijačnih zglobova ne ukazuje na upalne promjene.

Zbog često znatnije ograničene pokretljivosti kičme, bolesnici nisu u stanju da obavljaju poslove u kojima su izloženi savijanju kičme ili dizanju tereta. Obolenje nema nikakvih reperkusija na opšte stanje; tok mu je spor, a razvoj se obično završava oko šesdesetih godina života.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627555
Trenutno aktivnih Gostiju: 503 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija HYPEROSTOSE VERTEBRALE ANKYLOSANTE (Morbus Forestier, Spondylosis hyperostotica, Osteoarthritis hyperplastic spondylitis)