Vaš Doktor

TENDINITIS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Klinička slika i dijagnoza • Najčešće lokalizacije tendinitisa

Uvod
Tendinitis je upalni proces u mišićnim tetivama, najčešće lokalizovan na mjestima njihovih insercija. Ako se upalni proces prenese na sinovijalne ovojnice tetiva, dolazi do pojava tendosinovitisa ili tendovaginitisa. Lokalizacijom upalnog procesa na mjestu pripoja tetiva za kost sa istovremenom inflamatornom reakcijom periosta predstavlja tendoperiostitis.

U nastajanju tendinitisa umnogome pogoduje anatomska građa tetiva. Naime, histološko-anatomski gledano, tetive su građene od mnoštva debelih kolagenih fibrila i vrlo malog broja vezivno tkivnih ćelija upletenih u snopove pomenutih fibrila. Vrlo važno je napomenuti, oskudnu vaskularizaciju tetiva. Sama tetiva je smještena u vezivno tkivnoj ovojnici tzv. peritendomu, koja pojačava tetivu pri kontrakciji i omogućuje lakše kretanje.

Tetivna ovojnica ili peritendion je sastavljena iz dva sinovijalna lista, unutrašnji uz tetivu, visceralni endotendon i spoljni list epitendon. U blizini insercije za kost peritendon dobija i srednji list tzv. mezotendon, koji je sastavljen od rastresitog vezivnog tkiva i obiluje krvnim sudovima i nervnim vlaknima. Tetiva se s jedne strane pripaja za koštane grebene, spajajući se s periostom, a s druge mišićne strane prelazi u perimizijum, iz koga se produžuje u mišićne fascije. Oskudni krvni sudovi penetriraju sa oba kraja u tetive, tako da ishranu tetiva pomažu mehanički pokreti, što podvlači značaj njihove aktivnosti, odnosno inaktivnosti i ukazuje na mogućnost brze atrofije tetiva, kao poslijedice duže inaktivnosti.

Etiologija inflamatornog procesa u samoj tetivi je raznovrsna, najčešće je traumatske odnosno mikrotraumatske, metaboličke i možda infektivne prirode. Inflamatorni proces, razvija se u tetivnoj ovojnici u peritendinoznom dijelu, i to na njegovoj unutrašnjoj strani, u endotendonu. Upalni proces dovodi do stvaranja fibroznog tkiva i zadebljanja tetivnih ovojnica. Ovako se formira fibrozni prsten oko tetiva koji se steže i u zavisnosti od veličine stvorenog vezivnog tkiva umanjuje ili spriječava njeno kretanje.

Mišićne tetive su pri pokretima izložene rastezanju, naročito pri velikom fizičkom naporu ili pri nezgodnim pokretima, što može da dovede do sitnih erozija ili mjestimičnih ruptura u njima.

Zbog njihove slabe vaskularizacije na erodiranim ili rupturiranim mjestima lako se stvaraju mala nekrotična žarišta u kojima se veoma brzo taloži kalcij. Ovaj u početku običan tendinitis, praćen lakšim i podnošljivim bolom i djelimično ograničenim pokretima, može kasnije, zbog neposredne blizine sinovijalne burze, dovesti do pojave akutnog burzitisa. Upala lako prelazi sa tetive na burzu, što se manifestuje intenzivnim bolom, ograničenjem aktivnih i pasivnih pokreta.

Akutni burzitis može se komplikovati athezivnim procesom, tako da fibrozne trake vezuju tetivu sa burzom prelazeći i na zglobnu kapsulu i tako fiksiraju zglob. U ovim slučajevima, iako je pravi zglob pri tome ostao intaktan, njegovi pokreti su znatno ograničeni, a nekada potpuno blokirani.

Klinička slika i dijagnoza
Klinički se tendinitis manifestuje bolom, pojačanim na pritisak. Ako se proces razvija dužinom tetive, zahvatajući njen veći deo, osječa se pri palpaciji fino trenje kao posljedica fibroznog zadebljanja unutrašnjih strana tetivne ovojnice. Intenzivan bol u predjelu insercije tetive za kost je rezultat, upalnog procesa tkiva bogatih senzitivnim nervnim završecima. Bol postaje intenzivniji kada proces pređe na susjednu burzu.

Najčešće lokalizacije tendinitisa
Tendinitis se često lokalizuje u predjelu ručnog zgloba. Javlja se udružen sa stiloiditisom, ili se širi na mišićne fascije podlaktice, a ispoljava se istim kliničkim znacima samo na širem predjelu.

Tendinitis u predjelu lakta je obično udružen sa lateralnim epikondilitisom.

Tendinitis Achilove tetive može se javiti kao posljedica traume, često udružen sa akutnim burzitisom. Obolenje se javlja vrlo često kao rezultat upalnih reumatičkih bolesti u ankilozirajućem spondilitisu i reumatoidnom artritisu.

Tendinitis tetive drugog lateralnog peroneusa potkoljenice može se takođe proširiti na tetive skočnog zgloba, zahvatajući istovremeno dorzalnu stranu stopala, dajući kliničku sliku sindroma fibrozitisa dotičnog zgloba.

Tendinitis mišića supraspinatusa Najozbiljnije obolenje ove vrste tendosinovitisa kao polaznog upalnog procesa jeste ovaj tendinitis koji dovodi do kliničke slike humeroskapularnog periartritisa.

U ovu grupu obolenja ubraja se i De Quervaino-ova bolest.
Obolenje je rezultat hroničnog upalnog fibrozirajućeg procesa lokalizovanog u tetivama drugoga abduktora (abductor pollicis longus) i kratkog ekstenzora ručnog palca (extensor pollicis brevis) u predjelu njegovog pripajanja za procesus styloideus radialis.

U ovom oboljenju najverovatnije traumatske etiologije, tetive su čvrsto stegnute zadebljalom ovojnicom, kroz koju prolaze kao kroz tunel, što onemogućava njihovo normalno klizenje. Ovo obolenje je moguće jedino liječiti presjecanjem zadebljalih tetivnih ovojnica i oslobađanjem tetiva, što vraća normalnu pokretljivost ručnom zglobu.

U istu grupu spada obolenje tendinitis četvrtog prsta ruke tzv. »prst na oprugu«.

Ovde upalni fibrozirajući proces zahvata ovojnicu tetive fleksora četvrtog prsta. Obolenje se često javlja obostrano. Oslobađanjem tetiva čvrstih ovojnica hirurškim putem, omogućuje se funkcionalna pokretljivost prstiju.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613645
Trenutno aktivnih Gostiju: 40 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija TENDINITIS