Vaš Doktor

ARTHRITIS INFECTIOSA (Infekcijski artritis)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

Uvod
Infekcijski artritis je infekcija zglobne tekućine (sinovijalne tekućine) i tkiva zgloba.

Infektivni organizmi, uglavnom bakterije, obično naseljavaju zglob iz krvotoka, ali zglob može biti inficiran direktno, prilikom hirurškog zahvata, davanja injekcije ili nakon ozljede. Uzročnik infekcije mogu biti različite bakterije, a koja bakterija je najvjerojatniji uzročnik ovisi o dobi bolesnika. Stafilokok, Hemophilus influenzae i bakterije poznate kao gram-negativni bacili najčešći su uzročnici u dojenčadi i mlađe djece, dok gonokoke (uzročnik gonoreje), stafilokoke i streptokoke najčešće uzrokuju infekciju u starije djece i odraslih. Virusi, kao što je virus humane imunodeficijencije (HIV), parvovirusi i uzročnici rubeole, zaušnjaka i hepatitisa B. mogu uzročiti infekciju zglobova u bilo kojoj životnoj dobi. Hronična infekcija zglobova je najčešće posljedica tuberkuloze ili gljivične infekcije.

Simptomi
Djeca obično imaju groznicu i osjećaju bol, a sklona su razdražljivosti. Općenito, djeca ne pomiču bolesni zglob jer je pomicanje i dodirivanje bolno. U starije djece i odraslih koji imaju bakterijsku ili virusnu infekciju zglobova simptomi se pojavljuju iznenada. Zglob obično postaje crven, topao, a pokretanje i dodirivanje je vrlo bolno. Tekućina koja se nakuplja u bolesnom zglobu, uzrokuje oticanje i ukočenost. Također su prisutni groznica i tresavica.

Obično su zahvaćeni koljeno, rame, ručni zglob, kuk, zglobovi prstiju ruke i lakat. Gljivice ili mikobakterije (bakterije koje uzrokuju tuberkulozu i slične infekcije) obično uzrokuje manje dramatične simptome. Većina bakterijskih, gljivičnih i mikobakterijskih infekcija zahvaća samo jedan zglob ili ponekad nekoliko zglobova, npr. bakterija koja uzrokuje lymesku bolest (boreliozu) najčešće zahvaća koljeni zglob. Gonokokne bakterije i virusi mogu zahvatiti istovremeno više zglobova.

Dijagnoza
Ako se odmah ne započne sa antibiotskom terapijom infekcija može u nekoliko dana uništiti zglob. Zbog ovog razloga laboratorijske testove je potrebno izvršiti hitno ako se sumnja na infekciju zglobova. Obično se uzima uzorak zglobne tekućine. U tekućini se traže bijele krvne stanice, bakterije i drugi mikroorganizmi.

Laboratorijskim testovima se gotovo uvijek može u zglobnoj tekućini utvrditi bakterija koja uzrokuje infekciju, osim ako osoba nije nedavno uzimala antibiotike. Međutim, bakteriju koja uzrokuje gonoreju, lymesku bolest i sifilis teško je dokazati u zglobnoj tekućini.

Doktori obično zahtijevaju da se izvrše krvne pretrage jer se kod infekcija zglobova bakterije često pojavljuju i u krvotoku. Iskašljaj, cerebrospinalna tekućina (likvor) i mokraća mogu se uzeti za pregled kako bi se odredio izvor infekcije.

Liječenje
Sa antibiotskom terapijom se započinje čim se posumnja na infekciju, prije nego se laboratorijskim nalazima utvrdi uzročnik. Prvo se daju antibiotici koji djeluju na bakteriju koja je najvjerojatniji uzročnik (empirijska terapija), a zatim se drugi antibiotici, ako je to potrebno, daju naknadno. Antibiotici se prvo daju intravenski kako bi se osiguralo nakupljanje dovoljne količine lijeka u zglobu. Ako su antibiotici djelotvorni, poboljšanje je vidljivo unutar 48 sati.

Doktor može iglom odstraniti gnoj kako bi se spriječilo nakupljanje koje može oštetiti zglob. Ponekad je potrebno uvesti dren (gumenu cjevčicu) za otjecanje gnoja iz zgloba, osobito u zglobove koji se teško prazne iglom, kao što je kuk. Ako je pražnjenje gnoja iglom ili drenom nedovoljno, potrebna je artroskopija (postupak tokom kojeg se u zglob uvodi mala optička sonda za pregled unutrašnjosti zgloba) ili hirurški zahvat.

Imobihzacija zgloba može pomoći u početku jer smanjuje bol, ali je fizikalna terapija također potrebna kako bi se spriječila ukočenost i trajni gubitak funkcije.

Gljivične se infekcije liječe lijekovima protiv gljivica (antimikoticima), a tuberkulozna infekcija kombinacijom antibiotika (antituberkuloticima). Međutim, virusna infekcija se poboljšava sama od sebe. Kod tih se infekcija daju samo lijekovi za bol i groznicu.

Kod infekcija umjetnog zgloba obično nije dovoljna samo antibiotska terapija. Nakon nekoliko dana antibiotske terapije potrebno je hirurškim zahvatom zamijeniti zglob.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613853
Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija ARTHRITIS INFECTIOSA (Infekcijski artritis)