Vaš Doktor

CHARCOTOV ZGLOB

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje i prevencija

Uvod
Charchotov zglob (neuropatija zgloba) nastaje uslijed oštećenja nerava koji provode osjet boli iz dotičnog zgloba zbog čega bolesnik nije u stanju osjetiti bolni podražaj iz toga zgloba. Osoba ne zamjećuje male ozljede i prelome dok neprestano gomilanje ozljeda ne uništi zglob.

Brojne ozljede, bolesti i stanja kao što je šećerna bolest, bolesti kičmene moždine i sifilis mogu oštetiti osjetne nerve zglobova. Posljedica toga je da bolesnik ne može osjetiti bol u zahvaćenom zglobu.

Simptomi i dijagnoza
Može proći mnogo godina prije nego se nakupi dovoljno ozljeda koje uzrokuju simptome i gubitak funkcije. Međutim, nakon pojave simptoma bolest može napredovati tako brzo da se zglob uništi tokom nekoliko mjeseci.

U ranom se stadiju Charcotov zglob često zamjeni sa osteoartritisom. Ukočenost zglobova i nakupljanje zglobne tekućine je često. Bol u zglobu ili ne postoji ili je mala u odnosu na zglobno oštećenje. Međutim, kako bolest brzo napreduje, bol u zglobu postaje vrlo jaka. U tom je slučaju zglob otečen zbog nakupljanja tekućine i nastajanja novog koštanog tkiva. Zglob je obično deformiran zbog ponavljanih fraktura sa oštećenjima ligamenata, pa dolazi do iščašenja. Koštani fragmenti mogu plutati u zglobu uzrokujući grub i prodoran zvuk pri izvođenju pokreta.

Premda je najčešće zahvaćeno koljeno, bolest se može javiti u svakom zglobu. U dijabetičara je često zahvaćeno stopalo. Najčešće je pogođen samo jedan zglob, a obično ne više od dva ili tri, ovisi o mjestu oštećenja nerva.

Na bolest se posumnja kod osoba koje imaju neku neurološku bolest i bezbolno oštećenje zgloba. Simptomi sa strane zglobova javljaju se obično nekoliko godina nakon oštećenja nerva. Rtg snimak pokazuje oštećenje zgloba koje često uključuje nakupine kalcija i nenormalni koštani rast.

Liječenje i prevencija
Ponekad se nastanak Charcotova zgloba može spriječiti. Liječenje neurološke bolesti može zaustaviti ili usporiti razaranje zgloba. Prepoznavanje i liječenje bezbolnih fraktura, te učvršćivanje nestabilnih zglobova može spriječiti ili smanjiti ozljedu zgloba. Kuk i koljeno se mogu hirurški zamijeniti ako neurološka bolest ne napreduje, ali često je vijek trajanja umjetnih zglobova kratak.
 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613765
Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija CHARCOTOV ZGLOB