Vaš Doktor

DISTORSIO ATC (Uganuće skočnog zgloba)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje • Komplikacije

Uvod
Distorzija (uganuće) gležnja je ozljeda ligamenata (čvrstog, elastičnog tkiva koje povezuje kosti međusobno) u gležnju (skočnom zglobu).

Svaki ligament gležnja se može ozlijediti. Uganuće obično nastaje kad se gležanj izvrne prema van, čime se taban okreće prema drugom stopalu (inverzija). Mlohavi ligamenti gležnja, slaba ili oštećena nerva inervacija (dovođenje i odvođenje nervnih podražaja) mišića, neki tipovi cipela kao što su one sa visokim potpeticama, te određeni načini hodanja uzrokuju izvrtanje stopala prema van i tako povećavaju rizik uganuća.

Simptomi
Jačina boli uslijed uganuća ovisi o stepenu istegnutosti ili rastrganosti ligamenta. Kod blagog uganuća (prvi stepen) ligamenti su istegnuti, ali ne i raskinuti. Gležanj najčešće nije mnogo bolan ni otečen, ali blagi stupanj uganuća povećava rizik za ponovnu ozljedu. Kod umjerenog uganuća (drugi stepen) ligament je djelomično rastrgan. Uobičajena je pojava otoka i modrice na gležnju, dok je hodanje bolno i otežano. Kod najtežeg uganuća (treći stepen) ligament je potpuno potrgan pa dolazi do oticanja, a ponekad i do potkožnog krvarenja. Uslijed toga je zglob nestabilan i ne može podnositi teret.

Dijagnoza i liječenje
Pregledom gležnja se može ustanoviti u kojoj je mjeri ligament oštećen. Rtg snimkom se može odrediti koštani prelom, ali ne i samo uganuće. Rijetko su za postavljenje dijagnoze potrebni drugi testovi.

Liječenje ovisi o stepenu uganuća. Blagi stepen uganuća najčešće se liječi zavijanjem gležnja ili stavljanjem širokog flastera, ledenim oblozima, namještanjem noge u povišeni položaj, te kako gležanj zacjeljuje, postepenim povećavanjem vježbi i hodanja. Kod umjerenog stepena obično se postavlja gipsani zavoj tokom 3 sedmice. Tako se imobilizira donji dio noge, ali osoba je u mogućnosti hodati. Pri najtežoj ozljedi može biti potreban hirurški zahvat. Oko potrebe hirurškog liječenja, mišljenja se razilaze, neki hirurzi smatraju da se hirurškim liječenjem jako oštećenog i rastrgnutog ligamenta ne postižu bolji rezultati od liječenja bez operativnog zahvata. Fizikalnom terapijom se vraća prijašnja mogućnost pokretanja, mišićna snaga, općenito, sposobnost hodanja i vrlo je važna prije povratka osobe normalnim i napornim aktivnostima.

Osobe koje lako uganu gležanj, mogu spriječiti ozljeđivanje stavljanjem zavoja oko gležnja prije oblačenja cipele čime se stabilizira stopalo i gležanj.

Komplikacije
U slučajevima umjerenog i teškog uganuća ponekad može doći do komplikacija čak i nakon zarastanja ligamenata. U jednom od ligamenata može se razviti kvržica zbog koje nastaje konstantno trenje u zglobu, koje uzrokuje hroničnu upalu i eventualno trajno oštećenje. Do poboljšanja često dovodi injiciranje kortikosteroida u gležanj koji smanjuju upalu i lokalnog anestetika koji smanjuje bol. Operativni zahvat je rijetko potreban.

Prilikom uganuća može doći i do ozljede nerva koji prelazi preko jednog ligamenta u gležnju. Lokalnim anestetikom se često, a ponekad i trajno, može odstraniti rezultirajuća bol i neuralgija.

Osobe koje su uganule gležanj mogu hodati na način da preopterećuju tetive (čvrste, elastične veze koje spajaju mišiće i kosti ili povezuju mišiće međusobno) na vanjskoj strani gležnja, što dovodi do upale. Ovo stanje, nazvano peronealni tenosinovitis, može uzročiti hronični otok i osjetljivost vanjske strane gležnja. Liječenje se sastoji od učvršćivanja gležnja čime se ograničavaju pokreti. Injekcije kortizona u tetivnu ovojnicu mogu pomoći, ali se ne smiju prekomjerno koristiti.

Ponekad šok zbog teškog uganuća može uzročiti spazam krvnih žila u gležnju i tako smanjiti protok krvi. Uslijed toga, može doći do oštećenja područja, poput kostiju i drugih tkiva koja ostaju bez odgovarajuće krvne opskrbe. Ovo stanje, nazvano refleksnom simpatetičkom distrofijom ili Sudeckovom atrofijom, može izazvati bolno oticanje stopala. Bol, koja je često žestoka, može se pomicati iz jednog područja gležnja i stopala u drugo. Unatoč bolovima osoba mora nastaviti hodati.

Fizikalna terapija i analgetici uzeti oralno (na usta) mogu biti od pomoći. Hronična i jaka bol mogu se olakšati injiciranjem lokalnog anestetika u nerv ili oko nerva (blokada nerva) koji inervira gležanj, zatim davanjem kortikosteroida te pružanjem psihološke i savjetodavne pomoći.

Sindrom tarzalnog sinusa je stanje neprekidne boli koja se javlja nakon uganuća u području između petne i gležanjske kosti. Od pomoći može biti djelomično prekidanje ligamenata smještenih duboko u stopalu. Često pomažu i injekcije kortikosteroida i lokalnih anestetika.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613898
Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija DISTORSIO ATC (Uganuće skočnog zgloba)