Vaš Doktor

CALCAR CALCANEI (Petna kost)

E-mail Ispis PDF

Petna kost je rast posebne kosti na peti. Može nastati kada plantarna fascija, vezivno tkivo koje se proteže od petne kosti do baze palca, prtjerano povlači petnu kost. Obično je bolno nastajanje petne ostruge. U stopalu adaptiranom na petnu ostrugu, bol je značajno manja. Većina petnih ostruga može se liječiti bez hirurškog zahvata.

Ravna stopala i bolesti u kojima se peta povlači prema naprijed dovode do prevelikog naprezanja fascije i povećavaju rizik za nastajanje petnog izdanka.

Petna ostruga je bolna za vrijeme dok se razvija, i to naročito pri hodu. Ponekad se ispod izdanka razvije vreća ispunjena tekućinom (burza) u kojoj se javlja upalni proces. Taj proces, nazvan donji petni burzitis, uzrokuje pulzirajuču bol i može se javiti i bez petne ostruge. Stopalo se nekad prilagodi petnoj ostrugi tako da bol slabi, a ostruga se povećava. Međutim, moguće je da takvo bezbolno stanje pređe u bolno nakon i bezazlene ozljede tog područja, što je moguće u sportu.

Dijagnoza petne ostruge obično se postavlja prilikom pregleda. Ako postoji petna ostruga, onda je pritisak na sredinu pete bolan. Rtg snimanje se može koristiti za potvrdu dijagnoze, premda najčešće snimak ne prikazuje novonastali izdanak.

Liječenje se sastoji prvenstveno u otklanjanju boli. Otopina kortikosteroida i lokalnog anestetika može se injicirati u bolno područje. Zavijanje stopala i korištenje uloška u cipeli koji stabilizira petu može smanjiti prenapinjanje fascije i tako ublažiti bol. Većina bolnih petnih ostruga prolazi bez hirurškog zahvata. Hirurški zahvat za odstranjenje petne ostruge je potreban kad se javlja neprekidna bol pri hodanju. Rezultat je nepredvidiv. Bol se može ponekad javljati i nakon operacije.
 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613894
Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija CALCAR CALCANEI (Petna kost)