Vaš Doktor

BURSITIS TENDO ACHILLI POSTERIOR (Stražnji burzitis ahilove tetive)

E-mail Ispis PDF

Stražnji burzitis Ahilove tetive (Haglundov deformitet) je upala vreće ispunjene tekućinom (burze) koja se nalazi između kože na peti i Ahilove tetive (tetiva koja mišiće stražnje strane potkoljenice pričvršćuje za petnu kost).

Ta se bolest javlja uglavnom u žena, mada je moguća njena pojava i u muškaraca. Može je pogoršati hodanje pri kojem se tvrdim cipelama stalno pritiska meko tkivo na stražnjoj strani pete.

U počeku se na stražnjoj strani pete pojavljuje blago crven, bolno osjetljiv otok. Kako se povećava upaljena burza, tako se crveni otok ispod kože povećava i uzrokuje bolnost na peti i iznad pete. Ako to stanje potraje, otok može otvrdnuti.

Liječenje je usmjereno na smanjenje upale i na postizanje takvog položaja u cipeli u kojem se smanjuje pritisak na petu. Gumena pjena ili uložak može se staviti u cipelu čime se peta podiže i tako eliminira pritisak. Može koristiti i rastezanje stražnjeg dijela cipele ili zavijanje upaljene burze.

Ponekad je potrebno napraviti posebne cipele kojima se sprječavaju nenormalni pokreti pete. Ako ove mjere ne pomognu, onda se mogu uzeti nesteroidni protivupalni lijekovi kao što je ibuprofen koji privremeno smiruju upalu, te kombinacije kortikosteroida i lokalnih anestetika koje se injiciraju u upaljeno područje. Kada nijedna od navedenih mjera ne pomogne, potreban je hirurški zahvat kojim se odstrani dio petne kosti.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613786
Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija BURSITIS TENDO ACHILLI POSTERIOR (Stražnji burzitis ahilove tetive)