Vaš Doktor

TENDINITIS TENDO ACHILLI (Tendinitis Ahilove tetive)

E-mail Ispis PDF

Tendinitis Ahilove tetive je upala Ahilove tetive, čvrste tetive koja učvršćuje mišiće lista za petu.

Mišići lista i Ahilova tetiva spuštaju prednji dio stopala nakon što peta dotakne tlo i podižu petu dok se prsti odvajaju od tla, netom prije nego se zagazi drugim stopalom.

Tendinitis Ahilove tetive nastaje kad je stres na tetivu veći od njene snage. Trčanje nizbrdo povećava stres na Ahilovu tetivu, jer prednji dio stopala prelazi veći put prije nego dodirne tlo. Trčanje uzbrdo također dodatno opterećuje tetivu jer mišići lista moraju razviti veću silu da podignu petu.

Meki petni dio cipele dozvoljava pretjerane kretnje pete, čime se opterećuje Ahilova tetiva i povećava mogućnost njene povrede.

Obuća koja ima čvrsti dio ispod stopala ne liježe dobro na mjestima gdje se zglabaju prsti sa stopalom i tako opterećuje Ahilovu tetivu neposredno prije se u hodu prsti odignu od tla.

Različiti biomehanički činioci dodatno opterećuju tetivu. To su pretjerano uvrtanje stopala (pronacija), navika predugog gaženja na petu (provjera dna trkačeve obuće ukazuje gdje je najveće opterećenje na peti), zategnuti mišići stražnje strane natkoljenice i mišići lista, visoki lukovi stopala, zategnuta Ahilova tetiva i deformacije pete.

Bol je glavni simptom, obično je jaka kad osoba nakon sjedenja ili ležanja počne hodati ili trčati. Tokom kontinuiranog hodanja ili trčanja, bol i ukočenost obično popuštaju.

Ahilova tetiva je zaštićena ovojnicom, između tetive i ovojnice nalazi se tanak sloj masnog tkiva, koje dozvoljava da se tetiva slobodno kreće. Kad se tetiva ozljedi, ožiljak između tetive i ovojnice uzrokuje povlačenje tetive prema ovojnici pri svakom pokretu, što izaziva bol. Hodanje ili trčanje ublažava bol jer povećavaju toplinu ovojnice, što je čini popustljivijom, tako da se tetiva slobodnije pokreće. Pritisak na tetivu obično je bolan.

Ako osoba zanemaruje bol i nastavlja trčati, tvrdi ožiljak zamjenjuje elastično tetivno tkivo pa je za vrijeme vježbanja tetiva uvijek bolna, bez mogućnosti izlječenja.

Važan dio terapije su suzdržavanje od trčanja i vožnja biciklom toliko dugo dok se javlja bol. Ostale mjere ovise o mogućem uzroku nastanka ozljede i predisponirajućim stanjima a uključuju korištenje uložaka u cipelama za trčanje, čime se smanjuje napetost tetive i učvršćuje peta. Vježbe istezanja mišića potkoljenice potrebno je započeti čim bol popusti. Vježbe jačanja Ahilove tetive, poput vježbe podizanja prstiju, također su korisne. Kad se osoba vrati aktivnom trčanju, ne smije trčati nizbrdo ni uzbrdo sve dok tetiva potpuno ne zacijeli, što može trajati sedmicama i godinama kasnije.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627454
Trenutno aktivnih Gostiju: 21 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija TENDINITIS TENDO ACHILLI (Tendinitis Ahilove tetive)