Vaš Doktor

BEKHEND TENISKI LAKAT

E-mail Ispis PDF

Bekhend teniski lakat (lateralni epikondilitis) je oštećenje tetiva koje povlače ručni zglob od dlana, uz pojavu boli sa vanjske i stražnje strane podlaktice.

Mišići podlaktice koji se hvataju na vanjsku stranu lakta postaju bolni nakon stresa usmjerenog na njihovo hvatište. Bol se najčešće javlja tokom bekhend udarca. Sila kojom se reketom udara po loptici može ozlijediti tetive na mjestu gdje one prolaze preko ruba lakta.

Nastanku bekhend teniskog lakta može doprinijeti loša tehnika bekhend udarca, slabost mišića ramena i zapešća (ručnog zgloba), igranje sa prenapetim žicama na reketu ili sa prekratkom drškom reketa, udaranje teške, mokre lopte, te neudaranje središnjim dijelom reketa. Prvi simptom je bol, koja se javlja pri bekhendu ili kod sličnih udaraca. Bol se javlja sa vanjske i stražnje strane lakta i sa one strane podlaktice na kojoj se nalazi palac kad je dlan okrenut prema naprijed. Ako se nastavi sa igrom, bol se može širiti prema šaci i zadržati se i nakon odmaranja. Lakat je bolan kad se iz položaja ruke okrenute i naslonjene na stol, pokuša dignuti ruku savijajući zapešće (ručni zglob).

Liječenjem se izbjegava svaka kretnja koja uzrokuje bol. Vježbe koje primarno ne opterećuju ručni zglob (zapešće), kao što je vožnja bicikle, trčanje, košarka ili skvoš preporučljive su za održavanje fizičke kondicije. Vježbe jačanja mogu započeti kako ozljeda zacjeljuje. Općenito, sve mišiće koji djeluju na zapešće treba jačati.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613663
Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija BEKHEND TENISKI LAKAT