Vaš Doktor

TENDINITIS MIŠIĆA ROTATORA RAMENA

E-mail Ispis PDF

Tendinitis mišića rotatora ramena (plivačko rame, tenisko rame, bacačko rame, sindrom sraza ramena) je otrgnuće i otok mišića i tetiva koji podižu ruku u ramenom zglobu.

Ove su tetive najčešće ozlijeđene kod sportova koji zahtijevaju ponavljano pomicanje ruke iznad glave, kao što je u bejzbolu, zatim pri podizanju teškog tereta preko ramena, pri serviranju u tenisu, u plivanju slobodnim, leđnim i leptir stilom. Ponavljano podizanje ruke iznad glave uzrokuje udaranje gornjeg dijela nadlaktične kosti u dio ramenog zgloba i zglobne tetive, te tako ošteti vlakna. Ako se pokreti nastavljaju izvoditi i uz pojavu boli, tetive se mogu potrgati i odlomiti dio kosti na koji su učvršćene.

Glavni simptom je bol u ramenu. U početku se bol javlja samo pri podizanju ruke iznad glave i pomicanju prema naprijed uz otpor. Kasnije se bol može javiti i pri pomicanju ruke prema naprijed zbog rukovanja. Obično je bolno guranje tereta, ali ne i primicanje prema tijelu.

Dijagnoza se postavlja nalazom boli i osjetljivosti pri izvođenju određenih kretnji, naročito pri podizanju ruke iznad glave. Ponekad se artrogramom (Rtg snimanje pri kojem se u zglob injicira kontrastno sredstvo) može otkriti potpuno otrgnuće tetiva rotatora ramena, ali ne i njihovo djelomično oštećenje.

Ovo stanje se liječi odmaranjem ozlijeđenih tetiva i jačanjem mišića ramena. Moraju se izbjegavati kretnje guranja ili podizanja lakta više od nivoa ramena. Vježbe koje se preporučuju, ali samo ako nisu bolne, su veslanje bez otpora (savijanjem, a ne podizanjem lakta) i pokreti povlačenja na spravi za teret, čime se ojačava musculus latisimus dorsi, mišić na leđima i ramenu. Hirurško liječenje se provodi u slučaju osobito teške ozljede kad su tetive potpuno otrgnute ili ako ozljeda ne zacijeli unutar godine dana.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627529
Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Medicina od A do Ž Ortopedija TENDINITIS MIŠIĆA ROTATORA RAMENA