Vaš Doktor

TESTIRANJE TOKOM PRVE GODINE ŽIVOTA

E-mail Ispis PDF

Skrining testovi (testovi pretraživanja) služe za rano otkrivanje bolesti. Rana dijagnoza i liječenje mogu spriječiti ili ublažiti bolesti koje mogu omesti normalan razvoj djeteta.

Prije no što novorođenče napušta rodilište, uzima mu se uzorak krvi za određen broj laboratorijskih pretraga, npr. jedan od testova mjeri nivo hormona štitnjače u krvi, što je važno jer niska vrijednost može uzrokovati kretenizam, hronični poremećaj štitnjače koji zaustavlja fizički i duševni razvoj.

 

Novorođenče sa niskim nivoom hormona štitnjače mora dobiti nadomjesnu terapiju hormonom unutar prvih 7-10 dana života. Drugi poremećaj, fenilketonurija, ako se ne liječi, može također uzrokovati duševnu zaostalost.

 

Testovi pretraživanja (probira; skrininga) mogu se provoditi za mnoge bolesti. Neke od njih su homocistinurija, bolest javorovog sirupa, galaktozemija i anemija srpastih stanica (drepanocitoza). Odabir testova pretraživanja ponekad se zasniva na etničkim i nasljednim obilježjima roditelja. U nekim je državama upotreba rutinskih testova pretraživanja ograničena financijskim i tehničkim mogućnostima.

 

Težina, dužina i opseg glave mjere se za svakog posjeta doktoru u prvoj godini života. Pri svakom dolasku doktor stetoskopom sluša djetetovo srce, nenormalni tonovi i šumovi mogu ukazivati na srčanu bolest. Također se svaki puta pregledava i trbuh jer se neki rijetki zloćudni tumori, kao što su Wilmsov tumor ili neuroblastom, mogu otkriti tokom rasta djeteta. Također se ispituju vid i sluh. U nedonoščadi (sva novorođenčad rođena prije 37. sedmica trudnoće) se redovno traga za očnom bolesti, retinopatijom nedonoščadi.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613746
Trenutno aktivnih Gostiju: 214 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija TESTIRANJE TOKOM PRVE GODINE ŽIVOTA