Vaš Doktor

APNEJA NEDONOŠČETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Liječenje

 

Uvod

Apneja nedonoščeta je poremećaj u kojem nedonošče povremeno prestaje disati što se definira kao prestanak disanja kroz 15-20 sekundi.

 

Apneja nedonoščeta može se javiti u novorođenčadi rođene prije 34. sedmice trudnoće, a češća je među najnezrelijom nedonoščadi. Smatra se da je uzrokovana nezrelošću centra za disanje u mozgu. Zatvaranje gornjih disajnih putova povezano sa nedonošenošću također može utjecati na disanje. Ponekad gastroezofagealni refluks, u kojem se kiseli sadržaj iz želuca vraća u jednjak, može izazvati refleks koji dovodi do apneje.

 

Simptomi

Periodi prestanka disanja obično počnu unutar prvih nekoliko dana po rođenju. Novorođenče može pravilno disati uz kratke pauze (periodično disanje). Ako pauza traje duže od 20 sekundi nivo kisika u krvi pada, djetetova koža postaje tamnija ili plava i usporavaju se srčani otkucaji.

 

Liječenje

Ispravno postavljanje djetetova vrata i glave u leđni položaj mogu spriječiti zatvaranje gornjih dišnih putova. Ako se epizode apneja stalno javljaju, osobito ako dijete zbog nedostatka kisika poplavi i uspore mu se srčani otkucaji, valja dati lijekove kao što su aminofilin ili kafein. Ti lijekovi potiču (stimuliraju) centar za disanje u mozgu što dovodi do pravilnijeg disanja i smanjuje broj apneja. Ako se apneje i dalje nastave, valja dati drugi lijek - doksapram.

U najtežim slučajevima novorođenče treba potporu kontinuiranim pozitivnim pritisakom ili respiratorom.

 

Gastroezofagealni refluks se liječi zgušnjavanjem djetetove hrane rižinim pahuljicama te podizanjem uzglavlja. Ponekad su potrebni i lijekovi koji će smanjiti učestalost refluksa.

 

U najnezrelije novorođenčadi apneje će prestati prije nego li dosegnu punu gestacijsku dob, obično oko 34-te sedmice po začeću i potpuno će prebroditi taj problem prije nego se otpuste iz rodilišta. Veću novorođenčad koja i dalje ima apneje može se otpustiti kući sa monitorom koji prati disanje i srčane otkucaje.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24604842
Trenutno aktivnih Gostiju: 46 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija APNEJA NEDONOŠČETA