Vaš Doktor

PLUĆNA HIPERTENZIJA NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Liječenje

 

Uvod

Plućna hipertenzija (visok pritisak u plućima) poremećaj je u kojem su krvne žile pluća novorođenčeta stisnute i ozbiljno ograničavaju količinu krvi koja struji kroz pluća. Posljedica je opasno snižavanje nivoa kisika u krvi, a stanje je po život opasno.

 

Dijete u maternici ne udiše zrak pa je protok krvi kroz pluća oskudan jer se krv obogaćuje kisikom putem posteljice. Zbog toga većina krvi u djeteta prelazi direktno iz desne u lijevu pretkomoru kroz otvor između pretkomora (foramen ovale). Od krvi koja nastavlja protok desnom stranom srca većina odlazi iz plućne arterije u aortu kroz krvnu žilu koja ih spaja (ductus arteriosus). Kroz pluća iz desnoga srca protječe samo mala količina krvi.

 

Po rođenju se foramen ovale i duktus arteriozus zatvaraju, a krv iz desnoga srca ulazi u pluća. Međutim u malobrojne novorođenčadi krvne žile pluća ostaju stisnute, zbog čega foramen ovale ostaje otvoren, duktus arteriozus također može ostati otvoren. U toj situaciji krv iz desnoga srca mimoilazi pluća (kao u fetusa) i nivo kisika u krvi vrlo je nizak.

 

Plućna hipertenzija najčešća je u prenošene novorođenčadi, kao i u one čije su majke u trudnoći uzimale visoke doze acetilsalicilne kiseline (aspirina) ili indometacina. Često se javlja i u novorođenčadi sa nekom drugom bolesti pluća, kao što je mekonijski aspiracijski sindrom ili upala pluća, ali može nastati i u novorođenčadi čija su pluća inače zdrava.

 

Liječenje

Novorođenčetu sa plućnom hipertenzijom daje se 100%-tni kisik, često i putem respiratora. Može se dati natrijev bikarbonat putem vene. Obadva načina liječenja dovode do proširenja (otvaranja) krvnih žila u plućima. Sistemski (u ostalim dijelovima tijela) krvni pritisak valja održavati davanjem otopina i lijekova. U suprotnom, niski pritisak u tijelu dovodi do još manjeg protoka krvi kroz pluća jer se povećava količina krvi koja prolazi sa desne na lijevu stranu srca.

 

U najtežim slučajevima dijete valja podvrgnuti liječenju izvantjelesnom membranskom oksigenacijom dok pritisak u plućima ne padne. Tom tehnikom djetetova krv cirkulira kroz stroj srce-pluća (membranski oksigenator) gdje se obogaćuje kisikom, a oslobađa se ugljen dioksida, potom se krv vraća djetetu.

Istražuje se liječenje udisanjem niskih koncentracija dušikovog monoksida koji dovodi do širenja plućnih krvnih žila.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616191
Trenutno aktivnih Gostiju: 35 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija PLUĆNA HIPERTENZIJA NOVOROĐENĆETA