Vaš Doktor

MEKONIJSKI ASPIRACIJSKI SINDROM

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Liječenje

 

Uvod

Mekonijski aspiracijski sindrom nastaje kada dijete udahne mekonij koji može zatvoriti disajne puteve i oštetiti pluća.

 

Mekonij je tamnozelena tvar u crijevu donošena novorođenčeta. Kao odgovor na patnju, kao što je nedvoljna opskrba kisikom, plod ispušta sadržaj crijeva u plodovu vodu. Dijete koje pati može također činiti snažne pokušaje disanja i tako udahnuti u pluća zagađenu plodovu vodu mekonijem.

 

Nakon rođenja mekonij može zatvoriti neke disajne puteve, dovodeći do kolapsa alveola koje zrakom opskrbljuje taj put. Također se udahnuti zrak zaglavi u područjima gdje su bronhi djelomično zatvoreni, pa dolazi do pretjeranog napuhavanja tog dijela pluća. Prenapuhnuta pluća mogu puknuti a zatim kolabirati, stisnuti se (pnemotoraks).

 

Mekonijski aspiracijski sindrom je često najozbiljniji u prenošene novorođenčadi koja su okružena malom količinom plodove vode. Tada je mekonij gušći i lakše zatvori disjni put.

 

Liječenje

Prevenciju mekonijske aspiracije valja započeti u rađaonici. Doktor neposredno po rođenju usiše djetetova usta, nos i ždrijelo odstranjujući sav sadržaj zagađen mekonijem. Tada se u djetetovu traheju (dušnik) uvodi tubus (cjevčica) tako da se mekonij može isisati u cijelosti.

U novorođenačkom odjelu ponavlja se usisavanje sadržaja iz pluća. Djetetu se daje kisik ili ga se stavlja na respirator ako je neophodno i pomno se nadzire zbog mogućnosti ozbiljnih komplikacija, kao što je perzistentna plućna hipertenzija ili pneumotoraks.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613846
Trenutno aktivnih Gostiju: 36 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija MEKONIJSKI ASPIRACIJSKI SINDROM