Vaš Doktor

BRONHOPULMONALNA DISPLAZIJA NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

Bronhopulmonalna displazija je ozljeda nezrelih pluća nastala zbog respiratora.

 

U novorođenčadi koja su dugo strojno prodisavana (ventilirana), obično duže od sedmice dana, može se razviti bronhopulmonalna displazija. Taj je poremećaj najčešći među nedonoščadi. Kako bi se nastanak bronhopulmonalne displazije spriječio, novorođenče se stavlja na respirator samo kada je neophodno i odvaja od respiratora u najkraćem mogućem roku.

 

Ozljeda vjerojatno nastaje zbog utjecaja visokog pritisaka potrebnog da se pluća rašire (napune zrakom) i visokim koncentracijama primijenjenog kisika. Ti faktori dovode do upale. Nakon višesedmične upale u plućima nastaju ožiljci.

 

Liječenje podrazumijeva postepeno odvajanje novorođenčeta od respiratora. Kvalitetna prehrana nužna je za cijeljenje, kao i rast plućnoga tkiva. Kako se u oštećenim plućima nakuplja tekućina, treba smanjiti unos tekućine i primijeniti diuretike koji će povećati izlučivanje vode iz tijela.

 

Neka djeca umru od bronhopulmonalne displazije, čak i nakon višemjesečnog liječenja. U djece koja prežive teškoće sa disanjem postepeno se smanjuju. Ipak, ta su djeca u prvoj godini života sklonija upalama pluća, osobito virusnim.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616226
Trenutno aktivnih Gostiju: 34 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija BRONHOPULMONALNA DISPLAZIJA NOVOROĐENĆETA