Vaš Doktor

RETINOPATIJA NEDONOŠČADI

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Prevencija i liječenje

 

Uvod

Retinopatija nedonoščadi je poremećaj kod kojeg u nedonoščadi dolazi do nenormalnog razvoja krvnih žila na očnoj pozadini (retini), tu može nastati krvarenje, a u najtežim slučajevima i odIjuštenje (ablacija) retine što dovodi do gubitka vida.

 

Normalni razvoj krvnih žila očne pozadine koji podrazumijeva rast iz središta prema periferiji završava krajem trudnoće. U nedonoščadi se, prema tome, krvne žile nisu do kraja razvile. Premda te žile rastu i nakon poroda, katkada je to u nepravilnom rasporedu, što uzrokuje retinopatiju. Najveći rizik za nastanak ovog poremećaja ekstremna je nezrelost, taj rizik povećava visoka koncentracija kisika u krvi u sklopu liječenja poremećaja disanja.

 

Prevencija i liječenje

Dobra prenatalna zaštita smanjuje vjerovatnost preranog rođenja. Ako se nedonošče rodi i mora liječiti zbog poremećaja disanja, pažljivo se nadgleda upotreba kisika u krvi kako mu nivo ne bi bio previsok.

 

Temeljiti očni pregled učini se sa šest sedmica po rođenju i potom svakih nekoliko sedmica sve dok se ne završi rast krvnih žila retine. Blaže promjene obično zacijele same, uprkos tome dijete i dalje treba nadzirati oftalmolog. U djece u koje se retinopatija i izliječi ostaje povećana sklonost kratkovidnosti, škiljavosti i slabovidnosti. U novorođenčadi sa teškom retinopatijom postoji visok rizik odljuštenja retine.

 

U vrlo teškim slučajevima se krioterapijom, pri kojoj se periferni dijelovi retine smrznu, može smanjiti rizik odljuštenja retine i gubitka vida. Dojenčadi sa ožiljcima nakon liječenja retinopatije valja kontrolirati vid barem svake godine cijeli život.

 

Liječenje bilo kojeg poremećaja vida najdjelotvornije je ako se provede u prvoj godini života. Odljuštenje retine ponekad se može liječiti, ako se otkrije dovoljno rano, u suprotnom dijete može izgubiti vid na zahvaćenom oku.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618867
Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija RETINOPATIJA NEDONOŠČADI