Vaš Doktor

BLJUCKANJE I POVRAĆANJE NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

Većina prehrambenih i crijevnih poremećaja u novorođenčadi nije ozbiljna sa medicinskog stajališta. Obično se razriješe spontano ili nestaju kad se uspostavi redovita prehrana.

Novorođenče obično bljucne malu količinu mlijeka tokom ili neposredno nakon obroka, najčešće pri podrigivanju. To je normalno. Katkad je bljuckanje uzrokovano prebrzim uzimanjem mlijeka i gutanjem zraka. U djece koja se hrane bočicom bljuckanje se može smanjiti izborom tvrđe dude i manje rupice. Podizanje djeteta da bi podrignulo više puta tokom obroka jednako je dobro za djecu na prsima i hranjenu bočicom. Obilno bljuckanje može biti uzrokovano pretjeranim hranjenjem. Unatoč optimalnim metodama hranjenja, mnoga novorođenčad nastavlja pomalo bljuckati, to se smatra normalnim.

 

S druge strane, povraćanje većih količina hrane može ukazivati na ozbiljni poremećaj. Učestalo i snažno povraćanje (povraćanje u luku) može značiti suženje ili potpunu neprohodnost na izlazu iz želuca (stenoza pilorusa). Na suženje crijeva ukazuje povraćanje sadržaja sa primjesama žući, žutozelene boje pa novorođenče svakako treba doktor pregledati. Neke metaboličke bolesti, kao npr. galaktozemija (visoke vrijednosti šećera galaktoze u krvi), također mogu izazvati povraćanje. Novorođenče koje povraća a usto ima povišenu temperaturu, bilo pospano ili ne, može imati infekciju.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619074
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija BLJUCKANJE I POVRAĆANJE NOVOROĐENĆETA