Vaš Doktor

GRČEVI U STOMAKU NOVOROĐEĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Kolike su poremećaj u kojem se u dojenčeta javljaju razdoblja plača i razdražljivosti koja ukazuje na bol u trbuhu.

 

Za kolike (naziv dan prema kolonu, debelom crijevu) se krivilo previše zraka u crijevima, ali se pravi uzrok njihovu nastanku ne zna. Kolike se mogu javiti neposredno po dolasku iz rodilišta, ali obično počinju nekoliko sedmica kasnije. Javljaju se povremeno tokom prva tri do četiri mjeseca života.

 

Simptomi i dijagnoza

Kolike su obilježene napadima neutješnog plača koji se javlja u određeno doba dana ili noći. Međutim, neka dojenčad plače gotovo neprekidno. Upornim plakanjem dijete guta velike količine zraka što izaziva vjetrove (flatulenciju) i napuhnutost trbuha. Za ovu je dojenčad tipično da jedu dobro i uredno dobivaju na težini, doimaju se vrlo gladnima i često pohlepno gutaju gotovo sve što im se ponudi.

 

Doktor postavlja dijagnozu isključivši druge uzroke plača i razdražljivosti, kao što su nedovoljno hranjenje, pretjerani podražaji iz okoline, bolest ili alergija na kravlje mlijeko.

 

Liječenje

Dojenče koje ima kolike može se smiriti držanjem u naručju, ljuljanjem i tapšanjem. Dojenčetu sa snažnim nagonom za sisanje koje se uznemiri brzo nakon obroka, treba omogućiti češće sisanje. Ako obrok bočicom traje kraće od 20 minuta, treba probati razne dude sa manjim otvorima. Dijete se može smiriti i sišući specijalno oblikovani gumeni predmet koji je za to predviđen. Vrlo aktivno i nemirno dojenče može se umiriti ako ga se premota. U vrlo rijetkim slučajevima dojenčetu treba dati neki sedativ jedan sat prije očekivanog razdoblja pojave kolika. U svakom slučaju kolike se povlače (razrješuju) oko trećeg mjeseca života.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613855
Trenutno aktivnih Gostiju: 38 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija GRČEVI U STOMAKU NOVOROĐEĆETA